‘Ulazak u EU mogao bi građevinarima, ako se dobro spreme, dati daha’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. travanj 2013. u 14:38
Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Nema naznaka usporavanju, a kamoli okretanju negativnih trendova u građevinarstvu, no ulazak Hrvatske u Europsku uniju mogao bi građevinarima, ako se dobro spreme, dati daha, rečeno je na Danu graditelja koji je održan u sklopu Međunarodnog sajma graditeljstva i opremanje na Zagrebačkom velesajmu.

Nema naznaka usporavanju, a kamoli okretanju negativnih trendova u građevinarstvu, no ulazak Hrvatske u Europsku uniju mogao bi građevinarima, ako se dobro spreme, dati daha, rečeno je na Danu graditelja koji je održan u sklopu Međunarodnog sajma graditeljstva i opremanje na Zagrebačkom velesajmu.

Ozračje među građevinarima nije dobro, što ne čudi s obzirom da je u odnosu na predkriznu 2008. godinu broj zaposlenih krajem 2012. pao za 48 tisuća, što znači da tisuću radnika mjesečno gubi posao. Fizički obujam građevinskih radova pao je istovremeno za 54 posto, a broj odobrenja za gradnju kao pokazatelja budućih trendova je vrlo malen, kaže direktor Sektora za graditeljstvo i komunalno gospodarstvo HGK Vedran Vilović.

Pored toga, građevinske tvrtke neslavno prednjače u nelikvidnosti te se na njih odnosi četvrtina neizvršenih osnova za plaćanje, nekadašnje perjanice građevinarstva u velikim su poteškoćama, računi su im blokirani, a neke se pokušavaju izvući predstečajnim nagodbama, kaže Vilović.

Problem dodatno pojačavaju poslovne navike građevinara, koji čekaju bolja vremena nadajući se da će sadašnje nedaće proći, ali zlatne godine teško će se ponoviti, čulo se na skupu.

Stoga su, dodaje, neminovne promjene čiju potrebu potencira ulazak Hrvatske u EU, ali koristi će biti jedino ako se građevinari dobro pripreme, odnosno ojačaju kao bi mogli konkurirati i u Hrvatskoj i drugim zemljama.

U kojem obujmu predimenzionirani građevinski sektor u Hrvatskoj nakon 1. srpnja može opstati, jedno je od glavnih pitanja postavljano na skupu, a odgovori su uglavnom naglašavali potrebu udruživanja i okrupnjavanja.

Država pomaže popuštanjem administrativne stege i skraćivanjem procedura za početak gradnje, kaže pomoćnik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir.

Ističe kako se želi olakšati i graditeljima i investitorima kako bi sustav prodisao i investicije krenule. Kaže da će domaći inženjeri biti oslobođeni sadašnje obveze skupljanja bodova po stručnim skupovima, jer takvu obvezu nemaju njihovi kolege u EU-u pa će im lakše konkurirati.

Juraj Ivanković, nadležan za provedbu operativnih programa za strukturne fondove EU-a u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a, hrabri građevinare podatkom da je od 80 milijardi kuna koje će Hrvatskoj biti na raspolaganju iz EU-ovih fondova u proračunskom razdoblju od 2014. do 2020. godine, 80 posto namijenjeno "hard" projektima, odnosno gradnji raznih fizičkih, građevinskih objekata.

Priliku za građevinare vidi u projektima u vodoopskrbi, zbrinjavanju otpada, sustavima zaštite od poplave, novodnjavanju i prometnoj infrastrukturi.

Komentirajte prvi

New Report

Close