Ulazak u EU je izazov i za tvrtke koje iz Unije dolaze u Hrvatsku

Autor: Poslovni dnevnik , 01. srpanj 2013. u 08:00
Svijetlana Podlesnik, direktorica Neurotha za hrvatsko tržište/Jurica Galoić/PIXSELL

Austrijska obiteljska tvrtka za slušna pomagala već gotovo dvije godine posluje u Hrvatskoj, a do sada su investirali oko pet milijuna eura i zaposlili 19 ljudi.

Najstarija austrijska obiteljska tvrtka za slušna pomagala, Neuroth već gotovo dvije godine posluje i u Hrvatskoj.

Do sada su otvorili šest slušnih centara, ukupne investicije od oko pet milijuna eura i zaposlili 19 ljudi. No investicije tu ne staju pa Neuroth u Hrvatskoj planira otvaranje tri nova slušna centra kao i otvaranje novih radnih mjesta. Koji su im planovi na tržištu i kakve će im izazove donijeti ulazak Hrvatske u Europsku uniju, razgovarali smo sa Svijetlanom Podlesnik, direktoricom Neurotha za hrvatsko tržište.

Što za Neuroth znači ulazak u EU i kako će ono utjecati na vaše poslovanje?
Ulazak u EU, naravno, utječe na poslovanje. S 1. srpnjem Hrvatskoj se otvara tržište cijele Europe. Za nas to znači i određene promjene. Već smo odradili sastanke i tribine s institucijama u Hrvatskoj koje su prilagodile zakonske i pravne odredbe koje će se primjenjivati. Nama ulazak u Europsku uniju znači da ćemo moći proširiti našu ponudu i da ćemo svojim klijentima nastaviti nuditi najvišu razinu kvalitete opremljenosti naših slušnih centara, educiranosti akustičara, kvalitetu savjetovanja, proizvodnje i servisa, kakvu imamo i u drugim državama u kojima smo prisutni. Dakle, kvalitetu kakva je u Austriji, Švicarskoj, Sloveniji, Lihtenštajnu, Njemačkoj i uskoro u Francuskoj.

Jeste li se morali posebno prilagođavati propisima EU?
Standarde Europske unije i standarde koje kompanija Neuroth ima u svim državama u kojima posluje beskompromisno smo prenijeli i na Hrvatsku već od samog početka našeg poslovanja na ovom tržištu. Za nas je ta faza prilagodbe već praktički završena, no stalno ju usavršavamo i prilagođavamo se specifičnostima hrvatskog tržišta. 

Lani ste sklopili ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje pa korisnici koji imaju pravo na slušni aparat na teret HZZO-a, nakon lječničkog pregleda, isti mogu naručiti i u vašim centrima. Hoće li ulazak u EU što promijeniti u tom subvencioniranju?
Prema našim saznanjima sve za sada ostaje isto što se tiče subvenciniranja. Najveća promjena bit će ta da svi oni koji su registrirani u Europskoj uniji i u Hrvatskoj imati pravo prodavati slušna pomagala. Više nema generalnog zastupstva. Oni će biti regulirani ugovorima direktno s tvrtkama, ali od strane države to više neće predstavljati prepreku. 

Pretpostavljam da je više benefita od ulaska u EU, no postoje li opasnosti za poslovanje? 
Svi subjekti u našoj branši tek trebaju proći prilagodbu ne samo standardima i kvaliteti europske unije nego i zahtjevnosti hrvatskog tržišta sa svim njegovim specifičnostima. To vrijedi za sve postojeće konkurente kao i za one tvrtke koje će se tek odlučiti na investicije. Dapače, konkurencija se na tržištu europske unije podrazumijeva i za tvrtku Neuroth nije nepoznanica.  

Možemo li očekivati širenje na nova tržišta izvan EU? Srbiju, Makedoniju, BiH…
Strateški, to je sigurno prostor našeg interesa, no sad još moramo zaokružiti hrvatsko tržište. Trenutno radimo na tome, a zatim ćemo se sigurno širiti na jugoistok Europe.

Koliko trenutno centara imate i koliko ljudi u njima zapošljavate?
Trenutno imamo ukupno šest centara, a u idućoj godini planiramo otvorenje još tri nova centra – po jedan u Rijeci, Zadru i Zagrebu što je tek početak naših planova za ekspanziju na hrvatskom tržištu. Neuroth u Hrvatskoj zapošljava 19 ljudi, a nova otvorenja centara i nova zapošljavanja planiramo za jesen ove godine. Naši akustičari imaju visoku stručnu spremu medicinskog ili tehničkog usmjerenja upravo zbog toga da bismo našim klijentima mogli pružiti najvišu razinu usluge i kvalitete. Vrlo sam zadovoljna stručnim kadrom kojeg imamo u Hrvatskoj tako da sve izazove na koje nailazimo rješavamo timskim radom na najvišoj razini. 

Što mislite što će EU donijeti Hrvatskom gospodarstvu?
Ulazak u EU za Hrvatsku je veliki izazov, ali to je izazov i za tvrtke koje iz Unije ulaze u Hrvatsku. Hrvatska se još uvijek prilagođava uvjetima i standardima koje mora primjenjivati ulaskom u Uniju i ima svoje specifičnosti, no postoji i veliki potencijal za napredak i rast. Svima koji već rade s tržištima EU i onima koji su se na vrijeme počeli prilagođavati uvjetima EU, sigurno se otvaraju velike mogućnosti. Međutim oni koji misle da će postojeće stanje i način rada ostati nepromijenjeni mogli bi doći u probleme.

Komentirajte prvi

New Report

Close