Ulaskom Hrvatske u EU i za konjogojce bi trebali doći bolji dani

Autor: Agencija VLM , 07. siječanj 2014. u 12:15
Photo: Anto Magzan/PIXSELL

Svaki mjesec u talijanskim klaonicama završi 200-injak grla iz Hrvatske, a cijena žive vage je od 12 kuna za starije kobile do 17 kuna za ždrebad.

Županijska udruga uzgajivača konja Krapina broji 145 članova koji zajedno imaju oko 560 konja. Svake godine uoči, ili na Sveta tri kralja, održavaju veliku skupštinu na kojoj se okupi više od 500 članova i gostiju. Prilika je to da se osvrnu i na probleme te međusobno razmjene iskustva. Predsjednik Udruge Mirko Majsec kaže da su zagorski konji, vrlo cijenjena roba.

Od ljubavi do koristi

– Hladnokrvnjaci iz Zagorje sigurno su najkvalitetniji konji u Hrvatskoj. Uzgoj konja Zagorcima je dugogodišnja tradicija. No, od toga se ne može živjeti. Trebamo se okrenuti i stvoriti uvjete da od te svoje ljubavi prema konjima imamo i koristi. Ja imam 28 grla od kojih su neka, na čelu s Ričkom, najkvalitetnija uzgojna grla u Europi. Već nekoliko godina unaprijed imam rasprodanu svu ždrebad iz štale – rekao je Mirko Majsec.Predsjednik Središnjeg saveza uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka Mirko Šklempe kaže kako ima naznaka da će ulaskom Hrvatske u EU i za konjogojce doći bolji dani. – Svaki mjesec oko 200 grla iz Hrvatske završi u talijanskim klaonicama. Cijena mesa kreće se od 12 kuna za starije kobile pa do 16 do 17 kuna za ždrebad. No, do 15. svibnja predstoji nam težak posao da, kako to zahtijeva Europska unija, svi konji koji imaju uvjete budu čipirani i dobiju svoje putovnice. U Hrvatskoj je, ne računajući sportske konje, trenutno oko 15-ak tisuća hrvatskih pasmina konja koje imaju pravo na poticaj – oko sedam tisuća hladnokrvnjaka, pet tisuća je konja posavaca, dvije tisuće lipicanera te 60-ak međimurskih konja koji su najugroženija vrsta. Iz godine u godinu sve su manji i poticaji. Primjerice prije smo dobivali dvije tisuće kuna po grlu, a prošle godine samo 62 posto od te svote. Ove godine nadamo se da će to ipak biti nešto više – rekao je Šklempe te dodao da su seljaci izgubili poticaje za novorođenu ždrebad, no sada se za njih poticaji mogu dobiti već kada navrše šest mjeseci, a ne kao prije sa tri godine. To omogućava uzgajivačima da pomlađuju svoja grla, a starija prodaju za meso.

Perspektivna grana

Zvjezdana Blažić, izaslanica ministra Jakovine kaže kako je konjogojstvo zasigurno jedna od najperspektivnijih grana poljoprivrede. – Broj uzgajivača i konja raste iz godine u godinu. Osim za hranu, jer u Europi je zbog svoje kvalitetete konjsko meso na sve većoj cijeni, konji se isplate uzgajati i zbog sporta i turizma, a to je i dio naše tradicije – rekla je Zvjezdana Blažić. Na Skupštini su bili i brojni drugi gosti – gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, župan Željko Kolar, Branko Borković – Mladi Jastreb, Tomislav Merčep i drugi.

Komentirajte prvi

New Report

Close