Ulaganjem od 30 milijuna eura podiže standard “Medene” na 4 zvjezdice, žurno traži menadžera

Autor: Suzana Varošanec , 23. svibanj 2016. u 12:12
Medena ima 650 soba, ali s dvije zvijezdice, Foto: PD

Da bi bila medena… U sljedećih pet godina Danko Končar planira povećati popunjenost hotela na 40 do 50 posto.

Predstečajna nagodba Hotela Medene i vjerovnika, sklopljena na Trgovačkom sudu u Splitu, početak je velike poslovne transformacije: nakon pola stoljeća pretežitog državnog vlasništva te dugogodišnjeg nizanja gubitaka Medena postaje privatna kompanija u vlasništvu tvrtke Kermas energija Danka Končara. Riječ je o krovnoj Končarevoj tvrtki, koja ulaže u različite sektore, od brodogradnje preko energetike do turizma.

Njezina je nova akvizicija dokapitalizacija Medene, potom na red dolazi ulaganje u obnovu hotela, koji bi u novom ruhu trebao biti spreman za rad 2018.
“Trebat će nam minimalno dvije godine za obnovu hotela, potom očekujemo tri do četiri puta veće prihode, odnosno dodatnih 60-ak milijuna kuna. Riječ je o investiciji u rekonstrukciju kompleksa do 30 milijuna eura, za koju ćemo dijelom aplicirati za kredite HBOR-a i poslovnih banaka”, kaže Končar. Dodaje da će nakon prve dokapitalizacije Hoteli Medena imati 140 milijuna kuna temeljnog kapitala, a obveze će biti namirene.

>>> M. Sulić: Umorila me Romana, Nijemci će dovršiti taj hotel

Nagodba je točka na ‘i’ predstečaja, koji se oduljio na tri godine, čini se, iz administrativnih razloga. Kako su u tom razdoblju stvorene nove obveze, akvizicija Končara kao odabranog strateškog partnera stajat će više nego što je planirano. Iznos prve dokapitalizacije s dogovorenih 79 milijuna kuna narastao je na 89 milijuna kuna, a razliku od 10 milijuna čine troškovi nerestrukturirane kompanije.
Prihvaćanje dodatnog plaćanja navedenog iznosa bila je jedina moguća opcija za spas Hotela Medena da ne završi u stečaju, da se zaključi predstečajna nagodba i tako Končar plati višu cijenu i preuzme Medenu. Odlučio se za to, kaže, kako bi taj hotel, u skladu sa svojim imenom, doista postao medena destinacija, što zahtijeva velika ulaganja.

Stoga, u roku od 90 dana nakon što nagodba postane pravomoćna, najavljuje dokapitalizaciju, no kani dati ponudu državi i za preuzimanje ostatka njezinih dionica.

“Hoće li to biti obvezujuća ponuda ili ne, nije nam odlučujuće. U prvom je planu naš interes da otkupimo oko 19% dionica koje država još ima u Hotelu Medena”, navodi Danko Končar. Novi vlasnik već traga za novim menadžerom, dokazanim u hotelijerstvu. Tu je ključna uloga njegova sina Nenada Končara, koji je lani, čim je postao direktor te tvrtke, poduzeo nužne mjere u cilju racionalizacije. U dogovoru sa sindikatom i uz otpremnine broj stalno zaposlenih smanjen je 25%. Novi vlasnik medene u utrku za konkurentnost u turizmu kreće iz sljedeće pozicije: ima objekte velikih smještajnih kapaciteta – 650 soba, ali s dvije zvijezdice, koje na tržištu slabo kotiraju i donose skromne prihode. Cilj je rekonstrukcijom hotela podići kategorizaciju na četiri zvjezdice. U prva četiri mjeseca ove godine Medena bilježi gotovo 100% više noćenja nego lani u istom razdoblju. U 2015. je imala 127 tisuća noćenja, što znači popunjenost ispod 30 posto. Iako i s tako niskom razinom Medena može biti pozitivna, što Končar ističe, letvica je visoko postavljena. U sljedećih pet godina, kaže, planira povećati popunjenost na 40 do 50 posto. Iako je tvrtka lani uspješno poslovala sa 29 milijuna kuna prihoda, veliki su troškovi rada: 40% sudjeluju u ukupnom trošku. Istarski hotel slične veličine ima 16 zaposlenika, a Medena njih čak 90. Znakovito za novog vlasnika općenito je traženje uzora u Istri.

Outsourcing za čišćenje soba i pranje plahti ondje je uobičajen, pa novi vlasnik planira za Medenu transformaciju kroz niz prilagodbi tržišnim odnosima. Očekuje se da će u sezoni raditi više radnika nego dosad, oko 250 radnika, a izvan nje bit će prisiljeni, doznajemo, dodatno reducirati broj zaposlenih. I na prihodovnoj strani planovi su veliki. Trenutačno se 90% prihoda ostvaruje od prodaje polupansiona, a izvanpansionske potrošnje zapravo nema. Ubuduće je cilj 50% prihoda kreirati upravo izvanpansionskom potrošnjom.     

Škver i marina važni su i za hotel

Končer preuzimanjem Medene zaokružuje paket svojeg trogirskog biznisa. Dok je hotelijerski biznis čisto vlasništvo, u brodograđevnoj i nautičkoj djelatnosti on se temelji na koncesiji. Od države je prije tri godine preuzeo Brodotrogir, koji je koncesionar na pomorskom dobru. Škver je bio na koljenima i bez posla, a danas je zatrpan poslom, a nije bilo ni većeg smanjenja broja radnika. Ta tvrtka ima pozitivnu bilancu, lani je konoslidirana neto dobit iznosila oko 40 milijuna kuna. Dosad je, kaže Nenad Končar, predsjednik Uprave Brodotrogira, osiguran vlasititi doprinos koji iznosi pola od dogovorenih 180 milijuna eura.

Vlasnik je uložio 37 milijuna eura vlastitog kapitala, a dio su krediti banaka koji se servisiriju iz najma broda. PBZ je prva domaća poslovna banka koja je uz HBOR ušla u dugoročno financiranje dvaju brodova, od kojih je jedan u eksploataciji, a drugi je pri kraju, a ne za isključivo kratkoročno za potrebe gradnje i prodaje. Drugi brod koji po istoj shemi grade za najam čeka porinuće potkraj lipnja. No, iako je škver po svim financijskim pokazateljima stabilna kompanija, i dalje je formalno tvrtka u teškoćama. Kako plaća kamatu veću od 6%, što diktira država svojim skupim zaduživanjem na domaćem tržištu, Končar planira refinanciranje. “Radimo na dva cilja. Namjeravamo platiti manje kamate, a dio sredstava od najma, kojim danas servisiramo obveze prema bankama, ostat će nam na raspolaganju za nova ulaganja”, kaže D. Končar. Značajna stavka bila su ulaganja u marinu, koja posluje u sastavu škvera. Za kratko je osvojila top poziciju na kartama nautičara, i to zbog servisne djelatnosti, posebice za megajahte, po čemu je na srednjeme Jadranu jedinstvena. Lani je na servisu imala najviše brodova i megajahti, njih čak 76, dok ih je godinu ranije imala samo 12. Pored toga što je marina promijenila izgled škvera, važna je karika i za Medenu. U spoju usluga koje marina pruža vlasnicima brodova dubokog džepa i smještaja u Medeni za vrijeme servisa očekuju se sjajni rezultati.     

Komentirajte prvi

New Report

Close