Ulaganje od 250 milijuna eura zapošljava domaće stanovništvo

Autor: Marija Crnjak , 05. svibanj 2006. u 06:30

Švedski investitor Nordhus medical želi graditi centar kapaciteta oko 1500 kreveta, s dvije operacijske sale za lakše zahvate i sadržajima za sport i rekreaciju

Početak gradnje lječilišta na ušću Neretve, nakon što su ekološke udruge podržale ideju uz uvjet očuvanja okoliša, sve je bliže, a stanovnici kraja sa stopom nezaposlenosti od gotovo 30 posto s nestrpljenjem iščekuju realizaciju projekta koji bi čitavoj regiji trebao dati velik gospodarski zamah.
Prije više od godinu dana, naime, švedska tvrtka Nordhus medical u potrazi za lokacijom za svoj lječilišni centar uz pomoć hrvatskih zdravstvenih vlasti i lokalne zajednice pronašla je gotovo idealnu lokaciju za gradnju kompleksa lječilišnog turizma. Kako se čini, projekt više nitko ne stopira, dakako uz potrebnu proceduru koja je uvjet za početak gradnje.

Ušće namijenjeno eliti
Naime, kako doznajemo od Čestislave Visković iz Gradskog poglavarstva Ploča, u tijeku je usklađivanje prostornih planova Ploča i Opuzena s planom Dubrovačko-neretvanske županije prema kojima će lokacija budućeg lječilišta na ušću Neretve postati zona za elitni zdravstveni turizam. Uz prostorne planove, trebat će provesti i studiju o utjecaju na okoliš koja će zapravo biti ključna u davanju zelenog svjetla na projekt jer je riječ o osjetljivom rezervatu divljih ptica, što zaštitare okoliša najviše i zabrinjava. Vrijednost investicije se procjenjuje na oko 250 milijuna eura, a investitor ima ideju gradnje centra kapaciteta oko 1500 kreveta, s dvije operacijske sale u kojima bi se obavljali lakši zahvati, uz centar bi se sagradili teniski i golf-tereni i dvorana za vježbanje. Investitor procjenjuje da bi na gradnji lječilišta moglo biti zaposleno do 250 radnika, s tim da će se zbog velike nezaposlenosti angažirati lokalno stanovništvo. Oko 95 posto djelatnika budućeg centra također će biti iz Hrvatske, s tim da će se tražiti različiti profili zanimanja – medicinskog osoblja, sve vrste turističkih djelatnika, tehničko i zaštitarsko osoblje, te stručnjaci u informacijskoj tehnologiji. Ostatak zaposlenih činit će Šveđani, a u planu je da se svi stručni kadrovi (iako je investitor navodno oduševljen stručnošću domaćih medicinara) pošalju na edukaciju u Stockholm.

Ugovor s HZZO-om
Korisnici lječilišta bili bi pacijenti iz Švedske i Velike Britanije gdje Nordhus već ima svoje bolnice, no većinu bi činili pacijenti iz Hrvatske. U planu je također da centar potpiše ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje. Zbog blage klime očekuje se da bi lječilište moglo raditi čitave godine, što je dodatni plus ulagačima. Gradonačelnik Ploča Ante Karamatić pojašnjava da ni Ploče ni Opuzen ne namjeravaju prodati zemljište Šveđanima, već će se ići na princip partnerstva. Samo od komunalne naknade gradovi će od novog centra imati veliku korist, a infrastruktura koja obično prati takve komplekse, uključujući i blizinu nove autoceste, dodatno će ojačati čitav projekt. “Ako se pokaže da nema opasnosti za okoliš, županija će podržati izgradnju lječilišta jer je riječ o investiciji koja je idealna za ovaj kraj, kaže Andro Vlahušić, bivši ministar zdravstva koji će, iako vlast još nije formirana, nakon nedavnih lokalnih izbora u Dubrovačko-neretvanskoj županiji sigurno u njoj sudjelovati. ”Dolina Neretve nije turistički valorizirana i krajnji je čas da se to dogodi. Visoka stopa nezaposlenosti u tom kraju te činjenica da je pokrivenost zdravstvenim ustanovama od Dubrovnika do Splita vrlo slaba idu u prilog ovom projektu”, kaže Vlahušić.

Komentirajte prvi

New Report

Close