Ulaganja od 72 milijarde kn? Nije posve nerealno, kažu u Vladi

Autor: Gordana Grgas , 07. prosinac 2012. u 19:30
Foto: Patrik Macek/PIX

Za rast BDP-a od 1,8% ulaganja trebaju bitno skočiti.

Sad smo čuli što nam je dužnost i služba, komentirao je premijer Zoran Milanović nakon što je jučer na sjednici Vlade predstavljen plan pokretanja investicijskog ciklusa do 2015., uz naglasak na idućoj godini.

Budući da je usvojen proračun s prognozom rasta od 1,8 posto, jasno je da Vlada nema izbora nego u 2013. mora isporučiti konkretne ekonomske rezultate. Pretočeno u brojke to znači: realni rast investicija od 11,5 posto, uz održavanje potrošnje građana barem na istoj razini te oporavak izvoza. Potpredsjednik Vlade Branko Grčić preuzeo je dužnost koordiniranja tog ambicioznog plana u vrijeme kada Europa ulazi u drugo recesijsko razdoblje, a stani analitičari Hrvatskoj rast predviđaju oko nule, odnosno daleko nižim od Vlade, pri čemu je EBRD najoptimističniji, s mogućnošću da nam gospodarstvo raste oko 1 posto. "To je veliki izazov, ali nije nešto posve nerealno", poručio je Grčić, koji drži da investicije u ukupnom iznosu od 72 milijarde kuna u idućoj godini, kada ulazimo u Europsku uniju, nisu znanstvenofantastična kategorija. U odnosu na 2012., to je porast od skoro 9 milijardi kuna, ali daleko je sve to skupa manje nego u predrecesijsko vrijeme.

Velika su očekivanja od javnih poduzeća (15 milijardi kuna) i ulaganja iz proračuna (7 milijardi kuna), ali najveći dio kolača očekuje se ipak od privatnog sektora. Prema Grčićevoj računici, privatni bi sektor u 2013. trebao investirati oko 50 milijardi kuna da se ispune planovi, a zasad barataju s podatkom da su u fazi realizacije, pripreme ili tek najave privatne investicije od oko 3,5 milijarde eura ili oko 26 milijardi kuna. Dodatno su privatni investitori uključeni u neke projekte zajedno s javnim sektorom, koji bi se u idućoj godini trebali realizirati u iznosu oko 3 milijarde kuna. Sve to je zajedno u sferi realnog tek ukoliko dođe do oporavka domaće i inozemne potražnje i – poslovnog optimizma, na čemu Vlada obećava da će usrdno raditi ravnajući se prema "Doing business" platformi Svjetske banke. Dakle, reforme, reforme, reforme, nakon što im je prva godina mandata uglavnom prošla, kako je priznao Milanović, na pripreme i podbacila u investicijama. U rejting agenciji Fitch, koja je prošloga tjedna izglede za hrvatski kreditni rejting spustila na negativno, prilično su sumnjičavi da će predviđeni rast kapitalnih ulaganja države biti zaista pretočen u život, odnosno poručili su da Vlada to nije dovoljno dobro obrazložila i izračunala isplativost projekata.

Jučer je Grčić iznio dio detalja, po poduzećima i projektima, gdje je pohvalio pripremljenost projekata Hrvatskih željeznica od kojih očekuje investicijski boom, napomenuvši dodatno i da je rast rashoda u proračunu većinom zbog kapitalnih ulaganja. Najavio je i da će se, osim uvođenja centralnog sustava praćenja i koordinacije investicija, napraviti analize opravdanosti strateških projekata i utvrditi kako će utjecati na makroekonomske pokazatelje i gospodarstvo. Na sjednici Vlade nije bilo rasprave oko investicijskog ciklusa jer su ministri bili upozoreni da ih čeka 50-ak točaka dnevnog reda, pa je Grčić dobio priliku da u mirnoj atmosferi iznese analize i želje. Jedna od njih je da se u indeksu globalne konkurentnosti poklopimo s daleko boljima u srednjoj i istočnoj Europi, a druga da banke ožive kreditnu aktivnost budući da je ove godine zabilježen neslavan trend – prvi put u nakon 12 godina negativne stope aktive banaka.

Komentari (6)
Pogledajte sve


ha, ha, ha…
Jednostavnije bi vam bilo da lijevom rukom uhvatite za jaja sve one koji su pokrali 500 i više milijardi kroz privatizaciju! Kad biste imali učinak samo 20% vratili bi u privredu 50% više nego što tu sanjarite… samo vi to ne kužite…

@ prokurist ,
nisi u pravu .
Oni koji su pokrali 500 miliardi znaju , svoje čuvaju i nikom nedaju .
Vidiš da su objavili bezkorisno popis dužnika .
Skupili su samo siće .
Jedino je rješenje oporezovati ponovo one koji redovno i uredno plaćaju sve poreze i dađbine .
Već su i poćeli !
Okolo obilaze razni inspektori uredne platiše poreza i traže im dlaku u jajetu .

ha, ha, ha…
Jednostavnije bi vam bilo da lijevom rukom uhvatite za jaja sve one koji su pokrali 500 i više milijardi kroz privatizaciju! Kad biste imali učinak samo 20% vratili bi u privredu 50% više nego što tu sanjarite… samo vi to ne kužite…

zar je moguće da se na ovakvim besmislicama uopće troši e-tinta.

elementarni prvi korak za omogućavanje bilo kakvih ulaganja jest uspostava elementarnog pravnog poretka i elementarno uređivanje sustava prostornog uređenja.

u oba spomenuta sustava vlada potpuna anarhija i bezakonje. vlada nije ama baš ni prstom mrdula da išta uradi i u jednom od spomenutih sustava, ministri pravosuđa i graditeljstva bave se bijednim tričarijama.

treba raditi, i to mukotrpno i dugotrajno. za to treba nova vlada u kojoj neće biti nikoga iz postojećih medijski etabliranih stranaka.

u tri zadnje vlade jedan jedini suvisao ministar bio je onaj šimonović. i on je brže-bolje pobjegao na kraj svijeta.

bigfoot

okruglica kaže:
Samo želim pitati jednu sitnicu:
Tko će meni platiti moje nepojedene banane?
Ozbiljno.
Zar se kuće dobivaju na poklončiće?
Gdje ja mogu dobiti jednu takvu?
Pa na takvu bih i platila porez od 2 posto.

Ali na ovu nekretninu u koju su uložene banane kojih sam kao malena oduvijek bila željna, moje nove, nerabljene tenesice koje nikada nisam imala, mamin jednogodišnji odlazak frizeru, osnovni obrok u školi moje braće, tatin znoj i muka…
N-E-Ć-U.
Tako mi svega, pod cijenom zatvora, nema apsolutno nikakve šanse da mi za ništa netko oduzima nešto toliko skupo plaćeno.
Jer, već je preplaćeno.
Odavna.
Moji roditelji imaju troje djece.
Ta su djeca trebala jesti, školovati se, imati krov nad glavom.
Radili su kao životinje.
Ne zato jer im je to bilo baš super zabavno, pa su eto, ipak odlučili miješati cement i kopati temelje umjesto bućkati nožice u nekim slovenskim toplicama.
Radili su to zato da bi meni bilo bolje.
Da ja ne osjećam nesigurnost, da se ne bojim da mi sljedeća plaća neće dostajati za stanarinu, da ne ostanem bez zaštite…
Gdje su vam porezi na odlazak na skijanje? Na posjete Parizu? Odlaske na koncerte?
Na manikure i pedikure za koje moja mater misli da su imena nekih zgrada negdje?
Na markiranu odjeću čija imena moja braća ne znaju raspoznati?
Gdje su vam porezi na neodgovornost, lijenost koja se sada nagrađuje?

Eh, pa… ne može.
Ne može bez da pokušam reći da ne može.
Dugujem to svojim roditeljima i svojoj djeci, bez obzira na ovu šuteću, inertnu masu koja se nekada zvala hrvatskim narodom.
Pa makar ja sama stajala kao maleni pokisao miš na trgu s jednim transparentom kojim tražim svoje banane, neće to proći bez da kažem što imam.

Nećete biti sami na Trgu….
i ja sam hodao sa rupom na tenisicama i dobio jednu čokoladu na tjedan…ponekad…sve je u cement išlo….

New Report

Close