Ulagačima u nerazvijene županije potpora milijun eura

Autor: Mirela Klanac , 17. studeni 2006. u 06:30

Po novom zakonu potpore za zapošljavanje izravno će odobravati Ministarstvo gospodarstva jer osnivanje posebnog fonda nikada nije zaživjelo

Nova trgovačka društva, ali i ona koja ulažu u proširenje proizvodnih kapaciteta ili uvode znatne promjene u proizvodnom procesu, od početka iduće godine mogu računati na promijenjene uvjete u sustavu poticanja ulaganja. Prijedlogom novog zakona o poticanju ulaganja, koji je Vlada jučer uputila u Sabor po hitnom postupku, prepolovljen je iznos ulaganja za koja je moguće ostvariti državne poticaje: ubuduće će se poticajne mjere u obliku oslobađanja od plaćanja poreza na dobit, carinske povlastice te potpore za zapošljavanje, ali i za osnivanje tehnološko-inovacijskih centara, dobiti i u slučaju ulaganja koja premašuju 300.000 eura.

Različiti poticaji
Minimalan iznos ulaganja koji je propisivao stari zakon bio je četiri milijuna kuna, kazao je ministar gospodarstva Branko Vukelić, napominjući da je najveća razlika u odnosu na stari zakon to što Vlada namjerava poticati ulaganja u proizvodno-prerađivačke, tehnološko-razvojne i strateške aktivnosti. Zakonski prijedlog predviđa različite poticaje ovisno o razvijenosti područja na kojem se ulaže. Za ulaganja u manje razvijene županije, točnije u one s većom nezaposlenošću, bit će moguće ostvariti veće poticaje za novootvorena radna mjesta koja su rezultat takvih novih ulaganja. Naime, za ulaganja u županije u kojima je nezaposlenost veća od 20 posto, kao što je slučaj s istočno-slavonskim županijama, ulagač će ostvariti pravo na bespovratnu potporu u visini od 20 posto opravdanih troškova za otvaranje novih radnih mjesta, odnosno u maksimalnom iznosu od tri tisuće eura po novootvorenom radnome mjestu. U srednje razvijenim županijama, gdje je nezaposlenost od 10 do 20 posto po novootvorenom radnome mjestu, ostvarivala bi se potpora do dvije tisuće eura, a na područjima u kojima je nezaposlenost manja od 10 posto, primjerice u Istri, potpora za novootvoreno radno mjesto mogla bi iznositi maksimalno 1,5 tisuća eura. Novost koju donosi zakon je što će potpore za zapošljavanje izravno odobravati Ministarstvo gospodarstva jer osnivanje posebnog fonda, kao što je bilo predviđeno starim zakonom, nikada nije zaživjelo.

Nove tvornice
Za posebno važne ulagače, odnosno takozvana ulaganja od znatnog gospodarskog interesa koja donose investicije vrijedne od najmanje 15 milijuna eura i otvaranje najmanje sto novih radnih mjesta, odobravat će se i dodatne potpore.
Za takve nove tvornice ulagačima će se moći odobriti potpore do pet posto stvarnih troškova, a najviše do pola milijuna eura. U slučaju da je riječ o županijama u kojima je nezaposlenost veća od 20 posto bespovratne potpore moći će se dodijeliti do iznosa od milijun eura.

Kome porezne olakšice
Porezne olakšice će se odobravati na način da se ovisno o visini ulaganja umanjuje porezna stopa prilikom oporezivanja dobiti. U slučaju ulaganja u vrijednosti do 1,5 milijuna eura stopa poreza na dobit umanjila bi se za 50 posto od propisane u razdoblju od deset godina od početka ulaganja. Uvjet za takvu olakšicu bit će, međutim, otvaranje barem deset novih radnih mjesta. Stopa se smanjuje u nekoliko razreda, a potpuno oslobađanje od plaćanja poreza na dobit predviđa se za ulaganja veća od osam milijuna eura, ali uz uvjet da je ulagač otvorio barem 75 novih radnih mjesta.

Komentirajte prvi

New Report

Close