Ulagači se žale kako Vlada za njih nema sluha

Autor: Marina Šunjerga/VL , 30. rujan 2015. u 22:00
Predstavljanje Bijele knjige prije dvije godine/ Dalibor Urukalović/PIXSELL

Bijelu knjigu 2015. ulagači su podijelili na pet područja koja drže akutnim problemima hrvatskoga gospodarstva: pravna nesigurnost, porezne obveze, parafiskalne naknade, javna uprava i pravosuđe i pitanja rada.

Treću godinu zaredom Udruženje stranih ulagača u Hrvatskoj izdaje Bijelu knjigu, dokument u kojem u 38 preporuka pozivaju Vladu da popravi poslovnu i investicijsku klimu.

Preporuke ostaju iste iz godine u godinu, a ulagači se žale da u Vladi nemaju sluha za njihove potrebe unatoč činjenici da strani ulagači nose polovicu svih ulaganja u 2014., a zapošljavaju svakog četvrtog zaposlenika u državi. Tijekom razdoblja od 1993. do 2014., Hrvatska je akumulirala 29,4 milijardi eura izravnih stranih ulaganja što je usporedivo prema veličini vlastitog tržišta s drugim zemljama u srednjoj i istočnoj Europi.

Prema akumuliranom FDI per capita, Hrvatska je četvrta, iza Estonije, Češke, Mađarske, a ispred Slovačke. Bijelu knjigu 2015. ulagači su podijelili na pet područja koja drže akutnim problemima hrvatskog gospodarstva: pravna nesigurnost, porezne obveze, parafiskalne naknade, javna uprava i pravosuđe i pitanja rada.

Njihove glavne preporuke u području pravne nesigurnosti su da se provede opsežna procjena utjecaja propisa na svakom novom zakonu ili podzakonskom aktu i ostavi dovoljno vremena prije provedbe, za usklađivanje s novim zakonom ili aktom. I treću godinu zaredom investitori pozivaju na "oprost lošeg duga", odnosno mogućnost da se smanji odgovornost PDV-a za nenaplativa potraživanja kako bi se izbjegao nekontrolabilni trošak PDV-a.

Nameti

Nezadovoljni oporezivanjem stranih državljana

Posebno pitanje koje postavljaju strani ulagači je pitanje oporezivanja za strane državljane jer su menadžeri jako opterećeni porezom na dohodak pri čemu se određuje granična porezna stopa od 47,2 posto za rezidenta Zagreba, oporezivanje smještaja i troškova preseljenja.

Komentari (1)
Pogledajte sve

ulagači su podijelili na pet područja koja drže akutnim problemima hrvatskoga gospodarstva: pravna nesigurnost, porezne obveze, parafiskalne naknade, javna uprava i pravosuđe i pitanja rada.

Četri godine im nije dosta da shvate:

Nema ulaganja dok ne smanje poreze i urede pravosuđe !

New Report

Close