Ukrajincima na privremenom radu u 3. maju Hrvatska obećana zemlja

Autor: Poslovni.hr , 16. siječanj 2017. u 10:08
Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Kao brodomonteri i zavarivači posljednjih desetak godina rade po brodogradilištima širom svijeta.

Oni su Viktor, Mihaylo, Yuriy, Oleh, Roman i Serhiy i dolaze iz Khersona, s juga Ukrajine. Kao brodomonteri i zavarivači posljednjih desetak godina rade po brodogradilištima Finske, Norveške, Nizozemske, Španjolske, Poljske, Litve i Estonije, ali Hrvatska je, kažu, definitivno broj jedan na njihovoj listi najpoželjnije zemlje za rad.

U vrijeme kada Hrvatsku svakog dana napušta na desetke mladih ljudi u potrazi za perspektivom i boljom budućnosti, ostanete pomalo zatečeni kada od stranaca čujete da su željeli doći raditi ovdje kod nas iako je u pitanju manji novac nego što su zarađivali u tim drugim, razvijenijim zemljama Europske unije, a na njihovim licima isčitavate da nije riječ tek o pukoj kurtoaziji.

Svi iz ove grupe, izuzev Romana, već su bili u Hrvatskoj prije devet, deset godina kada su radili u splitskom brodogradilištu i korčulanskom »Grebenu«. Iz razgovora za Novi list nije teško zaključiti kako im je boravak i rad na ovom južnodalmatinskom otoku jedna od, ako ne i najljepša epizoda u njihovom gastarbajterskom životu.

Komentirajte prvi

New Report

Close