Uklanjamo administrativne barijere čime ćemo olakšati provođenje projekata

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 15. rujan 2015. u 22:00
Sven Müller, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Poticaji od 40 do 80 posto, koliko se može dobiti putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, jedni su među najvećima u Europi.

Efikasno upravljanje potrošnjom energije, jedan je od najvećih izazova Europske unije, za Republiku Hrvatsku je ujedno i potencijalno vrlo značajno tržište koje bi moglo dovesti do gospodarskog rasta zemlje.

S obzirom da do kraja 2020. godine svaka zemlja članica Europske unije, uključujući i Hrvatsku planira smanjiti potrošnju energije, u razgovoru sa Svenom Müllerom, direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, saznali smo nešto više o njihovim ciljevima, te budućim, ali i realizaciji postojećih planova. Naime, Fond trenutno radi na skidanju administrativnih barijera čime planiraju olakšati provođenje projekata, ali i probuditi svijest ljudi o važnosti i koristima energetske učinkovitosti. Ujedno, iskušanim dobrim praksama i neprekidnim radom, Sven Müller na čelu Fonda planira i financijsku injekciju značajnih sredstava u hrvatsko gospodarstvo.

Na tom je tragu istaknuto kako se na svakih 15 milijuna kuna uloženih u energetsku obnovu generira otprilike četrdesetak radnih mjesta. Višestruka isplativost projekata energetske učinkovitosti korisna je za same građane koji se na nju odluče, ali se vraća i za angažiranim tvrtkama i proizvođačima. Dodatna prednost projekata energetske učinkovitosti je i u njihovoj dugoročnoj isplativosti. U suradnji s resornim ministarstvima, u području energetske učinkovitosti, primjerice u zgradarstvu, osim nacionalnih sredstava otvorena je i mogućnost za dodatnih 420 milijuna eura ulaganja sredstava EU, u razdoblju od sljedećih sedam godina. 

 

420milijuna

eura iznosi mogućnost ulaganja europskih sredstava u idućih 7 godina samo u energetskoj učinkovitosti u zgradarstvu

Evo nas u zadnjem kvartalu godine, većinu natječaja u Fondu ste za ovu godinu zatvorili, kakva su ovogodišnja iskustva? 
Ove smo godine predvidjeli 36 natječaja i javnih poziva, neki su još uvijek otvoreni. Međutim, sad nam je naglasak na realizaciji, da zajedno s našim korisnicima završimo odobrene projekte. Svakako smo napravili značajne pomake u ovoj godini, preuzeli smo na sebe potpunu provedbu programa za energetsku obnovu kuća, što je rezultiralo s više od 12.000 zahtjeva koji su u malo više od dva mjeseca stigli u Fond. Pokrenuli smo i neke potpuno nove programe poput sufinanciranja kupnje energetski najučinkovitijih uređaja, A+++, što je rezultiralo isplatama poticaja za 10.000 građana. Predviđeni broj uređaja uz poticaje iskorišten je u svega devet dana, pa od tada dobivamo brojne upite za novi krug, a s njime krećemo 2. listopada. 

Kako objašnjavate tako velik interes građana? 
Cilj svih naših programa u energetici je trostruk: smanjiti potrošnju energije a time i emisije CO2, smanjiti troškove korisnicima i pokrenuti lokalno gospodarstvo. Definitivno je prednost to što su uštede vidljive vrlo brzo, a uz bespovratne državne poticaje uštede su još i veće, odnosno povrat investicije je znatno kraći. Poticaji od 40 do 80%, koliko se može dobiti putem Fonda, jedni su među najvećima u Europi, a što se procedure tiče, nastojimo prilagoditi je kad god je to moguće i ukloniti tzv. 'administrativne barijere'. Evo, prošle godine smo nakon što je započeo program za energetsku obnovu kuća preko jedinica lokalne samouprave, primijetili lošiju realizaciju, svega je 1500 ugovora bilo potpisano u toj godini, od predviđenih 6000. Identificirali smo koje su slabije točke i predložili promjenu programa resornom ministarstvu. Pojednostavili smo proceduru i dokumentaciju, uključili certifikatore kao dodatnu stručnu podršku, oformili tim te preuzeli provedbu programa. Građani su to prepoznali, a uz to smo održali preko 30 tribina u gradovima i općinama na kojima je bio sjajan odaziv. 

 

15milijuna

kuna uloženih u energetsku učinkovitost generira otprilike četrdesetak radnih mjesta

Na natječaje za vrtiće i škole stiglo je dvostruko više prijava, a tako je i sa višestambenim zgradama. Imate li poticaje za poslovne korisnike i kakav je odaziv? 
Gotovo trećinu predviđenih sredstava ove godine namijenili smo poslovnim korisnicima. Poslovni prostori, proizvodni pogoni, skladišta, sve se to može energetski obnoviti, a poslovni korisnici sve više prepoznaju benefite koje time ostvaruju. Jako mi je drago da se u mrežu informiranja na tu temu uključuju sve više i poslovna udruženja, specijalizirane energetske tvrtke, gradovi i županije. Ove smo godine objavili poseban javni poziv namijenjen turističkim objektima, za obnovljive izvore energije i vjerujemo da će sada, nakon sezone i kao priprema za sljedeću, interes biti još veći. Hoteli, kampovi, ugostiteljski objekti, tako mogu uz poticaje postaviti solarne panele, uštedjeti kasnije na troškovima i biti konkurentniji na tržištu. Poslovne korisnike uključujemo u sve naše programe, za kupnju električnih i hibridnih vozila tvrtke mogu dobiti čak do 700.000 kuna poticaja, mogu kupiti električne bicikle, pregraditi vozila na struju ili plin, napraviti energetski certifikat.

Hoćete li imati dovoljno sredstava za sve, s obzirom na povećan interes i najavu novih javnih poziva?
Iz mjeseca u mjesec usklađujemo financije jer naša raspoloživa sredstva ovise o tempu realizacije i isplate ranije odobrenih sredstava. Tako da je jako važno napraviti dobru procjenu te križaljke u čemu nam pomaže i praćenje naših rezultata i ostvarenja planova na dnevnoj osnovi. Osim toga, Fond je nacionalni dražbovatelj na EU burzi emisijskih jedinica, a prihodi koji se tako stječu ovise o stanju i cijeni na tržištu. Zato smo sada i mogli ponoviti neke programe jer su ta sredstva bila veća od onih koje smo planirali. A, samo da ne bi bilo zabune, ti su prihodi upravo i namijenjeni za poticanje programa energetske učinkovitosti.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Koliko je novozaposlenih u Fondu na račun tih poticaja i šta rade ostatak godine kada poticaja nema?

New Report

Close