Ukinuta slobodna plovidba u Piranskom zaljevu

Autor: Poslovni.hr , 21. lipanj 2006. u 06:30

Dosad su brodovi s kupačima mogli prelaziti s jedne na drugu stranu bez granične kontrole

LJUBLJANA – Slovenska i hrvatska policija ove godine nisu obnovili režim slobodne plovidbe u Piranskom zaljevu koji se u vrijeme turističke sezone primjenjivao posljednjih 13 godina, a razlog je kontrola granice u skladu sa šengenskim standardima i europskom pravnom stečevinom, napisalo je jučer ljubljansko Delo, dodajući da je to izazvalo dosta nezadovoljstva među slovenskim nautičarima.
“Tko želi iz Slovenije u Hrvatsku, mora najprije obaviti granične formalnosti na jednom od tri pomorska granična prijelaza, u Kopru, Izoli ili Piranu”, rekao je za Delo Danimir Rebec, iz policijske uprave Koper, koji dodaje da je o tome postignut i operativni dogovor s hrvatskom policijom. Prema prijašnjem režimu slobodne plovidbe, u turističkoj sezoni slovenske i hrvatske brodice s kupačima mogle su tijekom dana prelaziti s jedne na drugu stranu obale bez granične kontrole, pod uvjetom da se na drugu stranu vrate do zalaza sunca.
“Bit ovakve mjere je sprječavanje ilegalnih migracija”, izjavio je Rebec, dodajući da to što još nema sporazuma o granici na moru slovensku policiju ne onemogućava u kontroli koja se ionako ne provodi na samoj graničnoj crti. Mjera je, međutim, pogodila mnoge slovenske nautičare koji će se – ako žele na kupanje na drugu stranu zaljeva, na primjer u Kanegru, morati najprije prijavljivati slovenskoj, a onda i hrvatskoj policiji – i to u udaljenom Umagu, a ilegalnih migracija na taj način ionako gotovo da i nije bilo jer su dvije policije i do sada dobro kontrolirale potencijalne rute ilegalnih migranata, stoji u Delu. “Kontrola na granici već se izvodi, a novi režim u zaljevu izazvat će veliko nezadovoljstvo među nautičkim turistima kojih se u ljetnoj sezoni mnogo uputi na kupanje na drugu stranu zaljeva”, rekao je za Delo kapetan Marjan Matevljič iz Marine Portorož. Novi režim je, međutim, dio mjera za bolju kontrolu šengenske granice, a to je u skladu i s uredbom Europske unije o kontroli vanjske granice koja će se primjenjivati i na kopnenim prijelazima te bi mogla izazvati zastoje u turističkoj sezoni. Policije Hrvatske i Slovenije dogovaraju se o preusmjeravanju turističkih kolona na manje opterećene prijelaze u Istri.
(H)

Komentirajte prvi

New Report

Close