Ukinut harač kojim je država zaradila 300 milijuna kuna

Autor: Suzana Varošanec , 03. ožujak 2015. u 22:00
Ministar Mihael Zmajlović/Patrik Macek/PIXSELL

Oko 530 malih proizvođača i uvoznika uštedjet će oko 30 milijuna kuna.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost planiraju novim uštedama u području gospodarenja ambalažnim otpadom pojednostaviti uvjete poslovanja.

Da prostora za to ima pokazuje aktualno rasterećenje jer je za domaće proizvođače i uvoznike pića i napitaka ukinuta poticajna naknada za nepovratnu ambalažu. Uvedena prije deset godina za tvrtke koje ne ispunjavaju nacionalne ciljeve u plasiranju proizvoda u višekratnoj povratnoj ambalaži, odmah se prometnula u parafiskalni namet, koji je država devet godina bespotrebno ubirala, isisavši oko 300 milijuna kuna od industrije pića. Na stalne apele da nametu nema mjesta te da ugrožava osobito manje subjekte ogluha je trajala sve do danas.

 

0,3kune

po komadu bila je najviša naknada u posljednjih 5 godina

No, iz Eko-Ozre svjedoče da su ministar Mihael Zmajlović i direktor Fonda Sven Müller prelomili ključnu odluku. Ukidanje ovog nameta, doznajemo, potez je koji se na sva usta hvali zbog konkurentnosti za oko 530 subjekata. Müllerova analiza stanja u 2013. pokazala je da se udio višekratne ambalaže postigao i tijekom godina ustabilio. Tako je donesena odluka, i to u skladu s politikom Vlade da se gdje god je to moguće smanjuje i količina i iznosi parafiskalnih nameta.

"U konkretnom slučaju, ukinut je time da se nisu propisale kvote za 2014. te se time ukinula osnova po kojoj je Fond naplaćivao poticajnu naknadu", iznosi on. Posljedica toga je da će oko 530 malih proizvođača i uvoznika, čiji je udio u ambalaži manji od 20%, te ne može ni na koji način ugroziti nacionalne ciljeve, uštedjeti 30-ak milijuna kuna u ovoj godini. Direktorica Eko-Ozre Dragica Bagarić smatra da su gospodarstvenici u okolišnoj administraciji napokon dobili partnera, te da će zajedno u novoj Uredbi i Pravilniku o ambalaži iznaći i druga rješenja. Poticajna naknada se zadnjih pet godina kretala od 0,09 do 0,30 kn po komadu ovisno o vrsti i volumenu ambalažnog materijala, a u prvih pet od 10 lipa do jednu kunu po komadu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close