Ukidanje viznog režima vjetar u leđa poslovnjacima

Autor: Jolanda Rak Šajn/VL , 13. lipanj 2017. u 22:00
Ukrajinski premijer V. Groysman/D.U./PIXSELL

HGK okupila predstavnike tvrtki s dvaju tržišta, najviše potencijala u energetici, turizmu i građevini.

Energetika, brodogradnja, graditeljstvo, tekstilna i drvna industrija, poljoprivreda, turizam… samo su neka od područja o kojima se jučer razgovaralo na poslovnim susretima ukrajinskih i hrvatskih poduzetnika u HGK, u sklopu službenog posjeta predsjednika Vlade Ukrajine Volodimira Grojsmana Hrvatskoj.  

S hrvatske strane predstavili su se Vindija, Podravka, Badel 1862, IGH, Ina, Paška sirana…, ukupno 42, a s ukrajinske 22 tvrtke. Tvrtke poput Elde, na tržištu od 45 mlijiuna ljudi već su našle nišu. S tekućinama za elektronske cigarete u Ukrajini su startali prije dvije godine izvozom u vrijednosti 500 eura, a jučer je upravo krenuo kamion s robom vrijednom 42.000 eura, rekao je predsjednik uprave Elde Dario Marenić.

Ističe kako su B2B forumi, uz snažne marketinške aktivnosti, ključ uspjeha. Prije dva dana ukinut je vizni režim između EU i Ukrajine što će, uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, doprinijeti daleko jednostavnijem poslovanju i suradnji s Ukrajincima, uvjeren je Marenić.  Ukrajinski premijer Volodimir Grojsman pozitivnim je, među ostalim, ocijenio inicijativu Tri mora predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, kao i inicijativu gradnje plinovoda koji bi spojio Hrvatsku i Ukrajinu.

Predsjednik HGK Luka Burilović i predsjednik Trgovinsko-industrijske komore Ukrajine Genadij Čižikov su istaknuli kako dvije zemlje vežu prijateljski odnosi, kako suradnja postoji i među gospodarstvima, ali da ima prostora za jačanje gospodarske suradnje.Burilović se nada da poboljšanje suradnje tek dolazi.  Čižikov je pak  kazao kako Ukrajinci žele ojačati suradnju na području turizma, farmaceutike, strojarstva, energetike, te kako žele pomoć hrvatskih tvrtki u izlasku na treća tržišta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close