Prekogranična dostava paketa postati će pristupačnija

Autor: Darko Bičak , 27. prosinac 2015. u 11:26
Hrvatska pošta će se držati direktiva EU-a o prekograničnom prometu, Foto: Patrik Macek / Pixsell

U Hrvatskoj pošti kažu da oni formiraju cjenike sukladno svim relevantnim kriterijima koji su usklađeni s direktivama EK.

Studija Europske komisije zaključuje da nacionalni poštanski operateri u EU naplaćuju gotovo pet puta veće cijene za prekograničnu dostavu paketa u odnosu na dostavu u tuzemstvu. Potrošači u EU-u mogli bi godišnje uštedjeti 11 milijardi eura kada bi mogli birati svu dostupnu robu i usluge pri kupnji putem interneta. 

Trenutačno 44 posto potrošača kupuje putem interneta u vlastitoj zemlji, no samo ih 15 posto naručuje putem interneta iz drugih država članica EU-a. Stoga Komisija namjerava prekograničnu dostavu paketa učiniti pristupačnijom te će u proljeće 2016. pokrenuti mjere usmjerene na poboljšanje transparentnosti cijena i regulatornog nadzora nad prekograničnim tržištem paketa. U Hrvatskoj pošti kažu da oni formiraju cjenike sukladno svim relevantnim kriterijima koji su usklađeni s direktivama EK. “Jasno je da cijena troška dostave ne može biti jednaka u domaćem i međunarodnom prometu. Uzmimo samo u obzir veću udaljenost prijenosa, razradu najmanje dvaju poštanskih operatora, troškove prijevoznika i sl. Isto tako, treba uzeti u obzir i troškove rada, strukturu tržišta i konkretnu zemlju, jer se tokovi pošiljaka bitno razlikuju. 

Također, treba uzeti u obzir da i cijene za iste usluge variraju na nacionalnim razinama. Za sada je ovo samo analiza, a na koji način će EK uskladiti jednostavniji i pristupačniji prijenos prekograničnih paketa, a da pritom ne određuje visinu cijena već povećavajući transparentnost i konkurentnost vodeći računa i o održivosti samog poštanskog sektora, tek ćemo vidjeti”, kažu u HP-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close