Ukidanje proizvodnih kvota dokrajčit će male farmere

Autor: Božica Babić , 30. srpanj 2014. u 22:01
Proizvođači mlijeka upozoravaju: od proljeća 2015. srušit će se otkupna cijena

Proizvođači strahuju i da će nakon ukidanja kvota doći do eksplozije uvoza mliječnih proizvoda, osobito u stranim trgovačkim lancima.

Proizvodne kvote za mlijeko, nakon što su 30 godina kreirale razvoj sektora mljekarstva Europske unije (EU), 31. ožujka 2015. odlaze u povijest.

 

20posto

pao je 2013. otkup mlijeka prema godini prije

Bit će ukinute, što otvara prostor za značajno povećanje proizvodnje, a time i rušenje sadašnjih otkupnih cijena, pa će opstati samo velike farme, koje će uspjeti održavati konkurentnu proizvodnju. Na inicijativu Hrvatskogq saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) u srijedu je u Ministarstvu poljoprivrede održan tematski skup o problematici s kojom će se dogodine suočiti i hrvatski farmeri, a zabrinutost s njima podijelio je i Romuald Schaber, predsjednik jednoga od važnijih europskih udruženja za mlijeko, EuropeanMilk Boarda.

 

765mil.

kilograma mlijeka kvota je koju je Hrvatska dobila u pregovorima o pristupanju

On procjenjuje da će liberalizacija tržišta mlijeka u Njemačkoj, koja je sa 30 milijardi kilograma godišnje najveći proizvođač u EU, sadašnju otkupnu cijenu, koja se vrti između 36 i 38 eurocenti za kilogram, spustiti tri do pet centi. Hrvatska je u pregovorima o pristupanju dobila kvotu od 765 milijuna kilograma, no nije se ni primaknula toj količini. U 2013. otkup je prema godini prije pao 20 posto, na 503 milijuna kilograma. Ovogodišnja proizvodnja bilježi blagi oporavak prema lani, s prosječnim mjesečnim rastom oko šest posto. Dopredsjednik HSUPM-a Nedjeljko Babić strahuje da će nakon ukidanja kvota doći do daljnje eksplozije uvoza mliječnih proizvoda, posebice kad je riječ o stranim trgovačkim lancima.

Komentirajte prvi

New Report

Close