‘Ukidanje devizne klauzule donijelo bi više koristi nego štete’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. travanj 2015. u 09:35
Foto: Marko Prpić / Pixsell

Ljubo Jurčić , profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i predvodnik stranke Novi val u intervjuu Lideru objasnio je zašto se zalaže za ukidanja devizne klauzule

Jurčićeva stranka Novi val nedavno je predstavila reformu monetarne politike i to kao dio cjeline s pet ciljeva i deset reformi. Očekivano ili ne, prvi su prijedlozi radikalni – ukinuti deviznu klauzulu, dakle, vratiti kuni sve funkcije novca, prebaciti zaduživanje države s inozemnog na domaće tržište, financirati gospodarstvo uz kamate ne veće od dva posto, zamrznuti drugi mirovinski stup i buduće uplate vratiti u prvi stup kako bi se smanjio deficit i ostavilo prostora za jeftinije financiranje gospodarstva.

'Koristi od ukidanja devizne klauzule zasigurno bi bile neizmjerno veće od šteta. Ukidanjem devizne klauzule, uz ostale reforme, profunkcioniralo bi tržište i uspostavila bi se unutarnja i vanjska ravnoteža. U Hrvatskoj samo kuna smije obavljati funkcije novca. Ako funkcije nacionalnog novca prepustite stranoj valuti, što se učinilo deviznom klauzulom, tada ste se odrekli najsnažnijeg instrumenta ekonomske politike', tvrdi Jurčić.

Komentirajte prvi

New Report

Close