Ukidaju TZ Betina kojoj su na Danima turizma dali priznanje za autentičnost

Autor: Marija Crnjak , 26. studeni 2018. u 22:00
U Betini je 4000 jedinica za smještaj i 8 restorana, sezona traje od Uskrsa do sredine studenog

Prijedlog novoga Zakona o turističkim zajednicama traži ukidanje TZ-a mjesta, iako su oni i održivi i uspješni.

Nakon što su brojni turistički djelatnici izrazili zabrinutost zbog ukidanja turističkih zajednica mjesta, što bez obrazloženja predviđa prijedlog Zakona o turističkim zajednicama, TZ mjesta Betina na otoku Murteru potporu je zatražio i na službenoj Facebook stranici Visit Betina.

U svojoj objavi ističu da su sve turističke zajednice mjesta otvorene u renomiranim destinacijama, financiraju se isključivo iz vlastitih prihoda, ostvaruju velik broj noćenja, ne terete državni proračun te jako doprinose razvoju turističke ponude i prepoznatljivosti destinacije. Prijedlog novog Zakona o turističkim zajednicama predviđa da turističke zajednice mjesta prestaju postojati po sili zakona, godinu dana od  njegova stupanja na snagu.

Njihova sredstva, prava, obveze i radnike trebale bi preuzeti lokalne turističke zajednice na čijem se području nalaze mjesta. 

"Svima smo se već obratili i pokušavamo ih uvjeriti da turističke destinacije ne nastaju u središtima općina, već tamo gdje postoje uvjeti za razvoj turizma. TZ Betina u ovoj će godini imati oko milijun kuna prihoda, od toga svega oko 150.000 odlazi na troškove zaposlenih, a ostalo na brojne projekte ne samo stvaranja turističkih prozvoda i njihove promocije, već i aktivno potičemo društveni život mjesta, osvještavamo lokalno stanovništvo za razvoj turizma, trudimo se zaštititi povijesne cjeline, kao i kulturna dobra kao što je betinska gajeta Cicibela. Na 690 stanovnika je 4000 smještajnih jedinica, 8 restorana, sezona traje od Uskrsa do sredine studenog, imamo muzej, prezentacijski centar, marinu, brojna događanja", pojasnila nam je direktorica TZ- Betine Ana Mijat.

S rastom prihoda od 18% u odnosu na lani TZ Betina je financijski na razini TZ Tisno koji bi trebao preuzeti brigu o Betini i Jezerima, čiji TZ također ostvaruje oko 1,2 milijuna kuna godišnjeg prihoda, od čega oko 20 posto ide na plaće. Kako nam je pojasnio direktor TZ Jezera Nenad Milin, samo turistička zajednica iz vlastitih prihoda u 10 godina uložila je oko 6 milijuna kuna u turističku, ali komunalnu infrastrukturu, osvojili su ukupno 6 nagrada Turistički cvijet i 11 nagrada na razini županije, a zahvaljujući njihovu angažmanu i suradnji s nizom udruga, Jezera su dobila dva kulturna dobra i 15 hrvatskih otočnih proizvoda.

"Mi samo tvrdimo da ne treba dirati ono što je dobro i održivo. Za razliku od Tisnog koje na prvom mjestu razvija festivalski turizam, Jezera imaju drukčije proizvode, mi u fokusu imamo tradicijsku kulturu, nautiku i aktivni turizam, i teško bi bilo očekivati da TZ Tisnog bolje vodi brigu o Jezerima nego što mi to danas radimo", pojašnjava Milin. 

Prozvavši ideju ukidanja TZ-a mjesta  "nakaradnim birokratskim prijedlogom", to je nedavno kritizirao i načelnik Tisnog Ivan Klarin.

Upravo Betina na zadnjim Danima hrvatskog turizma u Hvaru, čiji je organizator i Ministarstvo turizma, dobila je priznanje u kategoriji najuspješnije autentične primorske destinacije Malo misto, uz finaliste Vis i Sutivan.

I turističke zajednice ostalih mjesta koje bi se trebale ukinuti, kao što su Ičići, Igrane, Vrboska, Krapanj, Zlarin, osim što imaju specifičan turistički proizvod, najviše imaju i održivo poslovanje, prihode od oko 600.000 kuna. U javnoj raspravi tražili su da se uvedu jasniji kriteriji za ukidanje ili opstojnost TZ-a, kao što su rezultati i poslovanje. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Nisu na teret države, nego nas, gostiju, koji plaćamo kur-taxu, a za nju malo ili ništa ne dobijemo.

New Report

Close