Ukidaju se neke porezne olakšice, evo što trebate znati

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. studeni 2013. u 14:14
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada je danas usvojila prijedlog izmjena Zakona o porezu na dohodak kojim ukida porezne olakšice za područja posebne državne skrbi i brdsko-planinska područja, ali ih od 1. siječnja iduće godine zamjenjuje potporama koje proizlaze iz propisa o regionalnom razvoju.

Vlada je danas usvojila prijedlog izmjena Zakona o porezu na dohodak kojim ukida porezne olakšice za područja posebne državne skrbi i brdsko-planinska područja, ali ih od 1. siječnja iduće godine zamjenjuje potporama koje proizlaze iz propisa o regionalnom razvoju.

Prema Vladinu prijedlogu porezni obveznici s potpomognutih i brdsko-planinskih područja uvećani osobni odbitak i umanjenje poreza za samostalnu djelatnost koristili bi do kraja ove godine, u godišnjoj poreznoj prijavi za 2013. godinu.

Međutim, uz ukidanje sadašnjih olakšica, od 1. siječnja 2014. propisuju se olakšice za područja koja se smatraju nerazvijenima prema kriteriju razvijenosti.

Vlada predlaže i obvezu podnošenja godišnje porezne prijave za fizičke osobe koje u poreznom razdoblju ostvare drugi dohodak, s primjenom od 1. siječnja 2014. odnosno pri prijavi za 2014. godinu.

Ministar financija Slavko Linić napominje da će time po stopi od 40 posto zahvatiti u primitke obveznika s visokim primanjima kao što su bonusi i nagrade, a koji su do sada prikazivani kao poseban prihod i bili oporezivani po stopi od 25 posto.

Ovisno o visini tih dodatnih prihoda, Vlada predlaže porezne stope od 12, 25 i 40 posto.

Ministar Linić je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade pojasnio da je HDZ-ova Vlada iz svojih razloga ukinula obvezu prijave drugog dohotka. To primjerice znači, kaže Linić, da jedan menadžer s godišnjim prihodom od 200 tisuća kuna na iznos iznad 130 tisuća kuna mora platiti porez po stopi od 40 posto, a domišljatiji poduzetnik taj iznos podijeli pa si isplati plaću do iznosa od 130 tisuća kuna, a ostatak kao bonus i na sve plati samo 25 posto.

Pri tome je kazao da je najveća 'rupa' bila kod menadžera koji su imali milijunske bonuse i na to plaćali 25 posto poreza.

Linić ističe kako će sada svi ti prihodi morati ući i poreznu prijavu, bez obzira po kojoj su osnovi ostvareni.

Upitan da razjasni zašto prijedlog zakonskih izmjena nije došao do ministra gospodarstva, Linić je kazao da je to njegova (Linićeva) osobna krivica.

Taj zakonski prijedlog u samoj proceduri nije poslan na mišljenje Ministarstvu gospodarstva, što je moja odgovornost, ali izmjene su zajedno usuglašene, rekao je Linić te dodao da će dogovor u koaliciji biti postignut prije nego što prijedlog stigne u Sabor.

Rezerve na uvođenje obveze podnošenje godišnje porezne prijave za fizičke osobe koje u poreznom razdoblju ostvare drugi dohodak na današnjoj sjednici Vlade iznijeli su prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, oboje iz redova Hrvatske narodne stranke.

Pusić i Vrdoljak ocijenili su da bi prihvaćanje Vladina prijedloga bio udar na srednji sloj koji je motor društva te su napomenuli da nisu na vrijeme i primjereno obavješteni o Vladinu prijedlogu.

Komentirajte prvi

New Report

Close