Ukida se čuvanje djece na crno: Kazne do 15.000 kuna

Autor: Poslovni.hr , 05. listopad 2012. u 10:32
PXL

Prema procjenama, u Hrvatskoj trenutno usluge čuvanja djece pruža oko 15.000 dadilja, a samo ih je nekoliko stotina obrazovano za tu djelatnost.

Niti jedna dadilja više ne bi trebala zbog čuvanja djece završiti kod suca za prekršaje nakon što na snagu stupi novi zakon o dadiljama. Nacrt novog zakona, koji točno propisuje uvjete pod kojima dadilja može čuvati djecu, na javnoj je raspravi do 10. listopada, piše Novi list.

Prema zakonu, stručno osposobljene dadilje mogu čuvati djecu do 14 godina, u svom stanu, poslovnom prostoru ili u stanu roditelja djeteta. Određena je i veličina grupe koju jedna dadilja može čuvati: u vlastitom će prostoru moći čuvati najviše šestero djece, među njima jedno s posebnim potrebama ili jedno mlađe od godinu dana, a ako zaposli i pomoćnu dadilju ili odgojiteljicu, grupa može narasti i do desetero djece. Dadiljama koje su završile specijalizirane tečajeve omogućit će se da na temelju toga otvore vlastiti obrt te počnu raditi. Ubuduće će se dadilje školovati prema modelu koji osmisli Ministarstvo obrazovanja, a za one koje se unatoč novom zakonu odluče čuvati djecu na crno, predviđene su kazne i do 15 tisuća kuna, navodi Novi list.

Prema procjenama, u Hrvatskoj trenutačno usluge čuvanja djece pruža oko 15.000 dadilja, a samo ih je nekoliko stotina obrazovano za tu djelatnost. U Hrvatskoj udruzi dadilja upozoravaju da bi, s obzirom na ove okolnosti i potrebe roditelja, trebalo osigurati prijelazno razdoblje od nekih godinu dana da se postojeće dadilje na crno uspiju prebaciti na novi način rada.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Jedino crno su ove kazne od 15.000 kuna i
namjera gramzljive Vlade i ministarstva da naplaćuje porez postojećim čuvaricama djece (15.000).

a “Nijemci uvode rodiljni dopust za bake i djedove”
…međugeneracijska solidarnost…
…rasterečenje mladih roditelja…

New Report

Close