Ujesen pada odluka o uvođenju europske profesionalne kartice

Autor: Josipa Ban /VLM , 14. lipanj 2013. u 17:04
Elektronička profesionalna kartica vrijedit će i za privremene angažmane

U EU se sada automatski priznaju kvalifikacije samo za liječnike, zubare, medicinske sestre, arhitekte.

Europski parlament i Vijeće EU napokon su, nakon godinu i pol pregovora, postigli sporazum o izmjenama Smjernice o profesionalnim kvalifikacijama.

Modernizacija te smjernice (ili direktive) olakšat će procedure oko priznavanja kvalifikacija radnika u zemljama članicama i njihovo zapošljavanje, odnosno mobilnost. Dogovor još mora formalno potvrditi Odbor stalnih predstavnika Vijeća EU te Odbor Europskog parlamenta za unutarnje tržište. Glasanje parlamenta očekuje se u listopadu, stoji u priopćenju. Najveća novost koju donosi promijenjena direktiva je uvođenje elektroničke europske profesionalne kartice. U slučaju privremenog zapošljavanja elektronička kartica će zamijeniti i pojednostaviti postojeće procedure. S druge strane, za stalno zapošljavanje u drugoj europskoj državi smanjuju se rokovi u kojima se mora priznati kvalifikacija radnika.

Takvu elektroničku karticu će moći koristiti sve profesije. Novost u smjernici je da  će se za  profesije za koje već postoji automatsko priznavanje kvalifikacija (liječnici, zubari, ljekarnici, medicinske sestre, arhitekti…) dograditi potrebni uvjeti obuke, uključujući i transparentnost trajnog profesionalnog usavršavanja. Također, omogućuje se uvođenje automatskog priznavanja kvalifikacija i za druge profesije, uz uvjet postojanja zajedničke mreže za obuku kadrova i testiranja. Postoje, naravno, i "crvena svjetla" za nepoželjne. Naime,  elektronička kartica onemogućit će putem tzv. mehanizma alarma da oni kojima je rad iz bilo kojeg razloga zabranjen u nekoj zemlji, odu raditi u drugu zemlju, što će povećati zdravlje i sigurnost građana EU-a, poručuju iz Europske komisije.  

Za veću mobilnost radnika

Odobrenje kartice u tri tjedna              

Modernizacija Smjernice o profesionalnim kvalifikacijama jedna je od 12 točaka koje bi trebale ojačati europsku ekonomiju. Promjena ove smjernice trebala bi doprinijeti borbi protiv nedostatka pojedinih profesija u određenim zemljama. Prema prijedlogu, svaka članica imat će tijelo koje će izdavati kartice, a proces odobrenja ne smije trajati dulje od tri tjedna.  

Komentirajte prvi

New Report

Close