UHPA opet bira predsjednika, Žgombini suparnici osporavaju mu kandidaturu

Autor: Marija Crnjak , 20. rujan 2015. u 22:00
Boris Žgomba dvaput je izabran na čelo UHPA-e/Žarko Bašić/PIXSELL

Inspekcija Gradskog ureda za opću upravu u zapisniku od 12. rujna nalaže skupštini da ponovno odlučuje o statusu agencija isključenih iz članstva prošle godine.

Nakon što članovi u lipnju nisu uspjeli odabrati predsjednika Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA), jer su jednak broj glasova dobili aktualni predsjednik Boris Žgomba i jedina protukandidatkinja Katica Hauptfeld, novi izbori za predsjednika održat će se na sutrašnjoj Skupštini UHPA-e.

Osim izbora trebao bi se izmijeniti i statut udruge kojim se izbacuje funkcija direktora UHPA-e, doznaje se u Udruzi. Iako će tijela UHPA-e tek danas službeno potvrditi kandidature, u zapisniku sastanka upravnog odbora udruge na stranicama UHPA-e navodi se kako je Boris Žgomba jedan od kandidata za predsjednika. Neslužbeno nam je potvrđeno da se Katarina Hauptfeld također ponovno kandidirala, kao i to da će dio članstva pokušati osporiti Žgombinu kandidaturu. Kao argument će skupštini predočiti nalaz inspekcijskog nadzora Gradskog ureda za opću upravu, u kojem se navodi da Žgomba po statutu nema pravo na novu kandidaturu, jer je već dva puta biran na tu funkciju.

Također, inspekcija u svom zapisniku od 12. rujna nalaže skupštini da ponovno odlučuje o statusu agencija isključenih iz članstva prošle godine, nakon što su javno progovorile o financijskom poslovanju i odgovornosti vodstva udruge Žgombe i bivšeg direktora Udruge Željka Treznera. U zapisniku je inspekcija navela niz propusta u proceduri, brojanju glasova, zbog čega nepravovaljanima smatra čak i izbacivanje navedenih agencija (Aladdin, Ban Tours, Media Turist i Speranza) iz članstva. Kako je poznato, u međuvremenu je u srpnju upravni odbor UHPA-e prihvatio Treznerovu ostavku koju je dao nakon afere, a Trezner je ostao obnašati funkciju savjetnika predsjednika.

Upravni odbor na sutrašnjoj skupštini predlaže racionalizaciju poslovanja, odnosno ukidanje funkcija direktora čije bi poslove preuzeo voditelj ureda s punim radnim vremenom. Podsjetimo, Trezner je na mjestu direktora bio na pola radnog vremena, a članstvo je problematiziralo i visinu njegove plaće koja nikad nije objavljena. Predlaže se i uvođenje Arbitražnog suda koji bi rješavao sporove, sukobe interesa, pitanja kršenja Etičkog kodeksa i ostale prijepore koji se tiču članova UHPA-e. Usto, predlaže se da male agencije dobiju drugog člana u upravnom odboru Udruge. 

Komentirajte prvi

New Report

Close