‘Ugradnja razdjelnika smanjuje potrošnju’

Autor: Josip Bohutinski/VL , 13. srpanj 2016. u 21:59
Šestogodišnja potrošnja je 27,7% manja nakon ugradnje razdjelnika/Jurica Galoić/PIXSELL

Analiza Instituta Hrvoje Požar.

Ugradnja razdjelnika smanjuje potrošnju toplinske energije. Glavni je to zaključak analize o tim uređajima koju je za Ministarstvo gospodarstva izradio Energetski institut Hrvoje Požar. U radnoj verziji te analize izrađene u lipnju, a koju Večernji list ima u posjedu, učinak razdjelnika analiziran je na uzorku od 3842 stana ili kuće u 11 gradova u Hrvatskoj.

Uspoređivala se potrošnja u šestogodišnjem razdoblju, prije i poslije ugradnje. A ona je 27,7% manja nakon ugradnje razdjelnika. Najveće uštede su ostavrene u V. Gorici – 48%, a najmanje u Sisku – 14%. Navodi se da bi za pravedniju raspodjelu troškova grijanja među stanovima u zgradama trebalo promijeniti formulu za izračun potrošnje.

"Treba preispitati opravdanost i svrhu odredbi o rokovima za ugradnju te prekršajnoj odgovornosti i kaznama za krajnje kupce koje ih ne ugrade, budući da su isti već sankcionirani kroz odredbe Pravilnika o korištenju korekcijskog faktora kojim se povećava iznos energije isporučene dijelu stanova u zgradi koji nisu ugradili razdjelnike", navodi se u analizi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close