Ugradnja dizala ‘diže’ i tvrtke

Autor: Suzana Varošanec , 11. veljača 2019. u 22:00
Ocjena Komisije očekuje se ovog mjeseca/M. Jurinec/PIXSELL

EK pred odlukom hoće li proći rebalans za naših 10,7 mlrd. €.

Nakon što su u neobvezujućim pretprijavama interes za ugradnju dizala sufinanciranih iz EU-a potvrdili predstavnici suvlasnika za 12.000 zgrada – 70% zgrada bez liftova, otvara se pitanje realizacije projekata čija vrijednost premašuje 4 mlrd. kn.

Potražnja je rezultat ankete inicijative "Dostupnost do stana" – organizator je Koordinacijski odbor udruga Hrvatske pošte i Hrvatskih telekomunikacija te Hrvatske gospodarske komore – Komora Zagreb, u suradnji s europarlamentarkom Biljanom Borzan.

U veljači se, prema Borzan, očekuje ocjena Europske komisije je li se RH popravila u povlačenju novca iz EU-ovih fondova. "Kao i drugi projekti koji bi se trebali financirati kroz izmjene Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., i ovaj ovisi o tome hoće li EK odobriti rebalans 10,7 mlrd. eura koji su RH na raspolaganju. U suprotnom, RH će čekati financijsko razdoblje koje počinje tek 2021.", kaže ona.

Za HGK je broj pretprijava u skladu s očekivanjima te pojašnjavaju: "Procijenili smo da će ih biti najmanje 10.000. Uz perspektivu podizanja kvalitete života građana, projekt je značajan zbog potencijala za hrvatske tvrtke kod ugradnje jer je prosječna cijena ugradnje oko 350 tisuća kn." 

Komentirajte prvi

New Report

Close