Ugovori za vodoopskrbu i odvodnju u Rijeci i Kastvu vrijedni 13,5 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. veljača 2015. u 15:05
Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Ugovori o nastavku dogradnje sustava sanitarne kanalizacije i vodovoda u Rijeci i Kastvu vrijedni oko 13,5 milijuna eura, bez PDV-a, potpisan je u petak u Rijeci.

Ugovori o nastavku dogradnje sustava sanitarne kanalizacije i vodovoda u Rijeci i Kastvu vrijedni oko 13,5 milijuna eura, bez PDV-a, potpisan je u petak u Rijeci.

Od tog iznosa će se 9,9 milijuna eura uložiti u izgradnju i rekonstrukciju 26 kilometara sustava odvodnje te gradnju nove kanalizacijske crpne stanice, a preostalih 3,6 milijuna eura u radove na 13 kilometara vodovodnih ogranaka.

Početak radova se očekuje za nekoliko mjeseci, a trebali bi se dovršiti za 16 mjeseci nakon toga, kazao je direktor Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija iz Rijeke Andrej Marochini, koji je potpisao ugovore s predstavnicima izvođača.

Novac za radove osiguran je kreditom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) a vraćat će ih Hrvatske vode u 90-postotnom iznosu a ostalo će se pokriti iz pripadajućeg dijela naknade za razvoj na vodoopskrbnom području Rijeke i Kastva.

U Rijeci će se, nakon dovršenja ovih radova, na novi dio mreže moći spojiti oko 700 objekata a u Kastvu 40-tak. Radovi su zbog složenosti podijeljeni u četiri dijela.

Na prvom dijelu, od Kastva do Gornjeg Zameta u Rijeci, radit će zajednica ponuditelja Godina iz Kozine i Kolektor Koling iz Idrije u Sloveniji, a vrijednost je 2,9 milijuna eura. Isti izvođači će raditi na drugom segmentu, u zoni Pehlin-Marinići u Rijecik a ugovor je u vrijednosti 3,4 milijuna eura. Na trećem segmentu, na riječkim područjima Tibljaši, Škurinje i Donja Drenova će raditi zajednica ponuditelja Vodogradnja iz Rijeke i Aquaterm iz Karlovca, a vrijednost radova je 3,8 milijuna eura.

Zajednica ponuditelja Strabag, GP Krk i G.P.P Mikić iz Omišlja obavljat će radove vrijedne 3 miliuna eura na predjelima Brašćine, Lukovići i Pulac u Rijeci.

Potpisani su i ugovori o stručnom nadzoru nad prva tri segmenta radova s Institom IGH iz Zagreba na 240.000 eura i stručnom nadzoru nad četvrtim segmentom sa zajednicom ponuditelja WYG iz Leedsa u Velikoj Britaniji, WYG Savjetovanje iz Zagreba i Opatija projekt-hidro iz Opatije u vrijednosti 89.000 eura.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kazao je kako je samo u ovoj godini, uključujući danas potpisane, sklopljeno ugovora o radovima na sustavima vodoopskrbe i odvodnje ukupne vrijednosti veće od 200 milijuna kuna.

Ovakvim radovima se stvaraju mogućnosti da se svaka kuća u gotovo svim dijelovima riječke aglomeracije, odnosno Rijeke i uže okolice, priključi na mrežu odvodnje, rekao je Obersnel. Rezultati su dizanje kvalitete komunalnog standarda i zaštita okoliša ali i osiguravanje poslova i prihoda poduzetnicima, naveo je.

Zadovoljstvo proširenjem kastavke mreže kanalizacije i vodovoda izrazio je i kastavski gradonačelnik Ivica Lukanović.

Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić istaknuo je da su ovi poslova samo dio onoga što se mora u Hrvatskoj obaviti u sljedećim godinama temeljem obveza prihvaćenih ulaskom u EU.

Hrvatska mora izgraditi kanalizacijske mreže u svim mjestima većim od 2000 stanovnika kako bi se osigurala zadovoljavajuća razina kvalitete voda.

Komentirajte prvi

New Report

Close