Ugovor s Molom u drugoj polovini siječnja

Autor: Mirela Klanac; Igor Vukić , 30. prosinac 2008. u 22:00

Problem u pregovorima su uvjeti i rokovi plaćanja

Novi dionički ugovor za Inu između Mola i Vlade bit će potpisan u drugoj polovini siječnja, najvjerojatnije oko 20. siječnja, rekao je u utorak potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

Iako su se pojavile informacije da će ugovor biti potpisan već u utorak, Polančec je rekao da bi to bilo nerealno jer treba utvrditi pojedinosti o preuzimanju Inina plinskog biznisa. Dogovorene su osnove izdvajanja, no treba detaljno utvrditi kupoprodajni ugovor između Plinacroa i Ine o otkupu tvrtke kćeri koja će ubuduće uvoziti plin iz Rusije. Za funkcioniranje te tvrtke potreban je obrtni kapital, a njega bi trebala osigurati Ina, kreditom do 100 mil. dolara u sljedećih pet godina.Otkup plinskog skladišta Okoli je u načelu dogovoren. Do 20. siječnja napravit će se procjena njegove vrijednosti. Do kraja tog mjeseca definirali bi se način, uvjeti i rokovi plaćanja. Navodno je to jedan od većih problema u pregovorima, jer je Plinacro već opterećen svojim velikim investicijskim ciklusom. Spekulira se i da će Mol za novog predsjednika Uprave ipak predložiti nekog iz Hrvatske, umjesto svog potpredsjednika za maloprodaju Laszla Gesztija. Izvori Poslovnog dnevnika pak smatraju da će Mol staviti svog čovjeka na čelno mjesto i to baš Gesztija, jer dobro poznaje Inu iznutra.

činjenice

NO i Uprava
NO Ine imat će devet članova: pet imenuje Mol, tri Vlada, a jednog zaposlenici. Vlada predlaže predsjednika. Uprava bi imala šest članova: po tri iz Mola i Vlade, s tim da Molov predstavnik ima odlučujući glas.

Cijena plina
Država bi od Ine ubuduće otkupljivala plin po cijeni koja bi rasla tako da 2014. dosegne tržišnu cijenu, odnosno cijenu po kojoj se plin uvozi iz Rusije. Ujedno bi rasla i rudarska renta, koja bi se povećavala 1,48 posto godišnje, dok ne dosegne 10 posto prodajne cijene plina.

Komentirajte prvi

New Report

Close