Ugostitelji upozoravaju: ‘Događa se ono čega smo se bojali, zbog višeg PDV-a svi smo u minusu’

Autor: Poslovni.hr , 04. travanj 2017. u 15:33
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Kako je istaknuo, manje-više svim ugostiteljima ove su godine povećani rashodi u odnosu na prihode, koji su se pak smanjili zbog PDV-a, ali i svih drugih nameta i troškova koji opterećuju poslovanje.

U hrvatskom ugostiteljstvu događa se ono na što su ugostitelji i upozoravali – pad prometa i prihoda, 'odljev' radne snage i porast cijena zbog povećane stope PDV-a, porast i svih drugih cijena te brojnih nameta, što stanje u toj djelatnosti čini alarmantnim, upozorili su u utorak ugostitelji pri HGK.

»Većina ugostitelja u Hrvatskoj, pogotovo restorani, u prva tri mjeseca zabilježili su minuse u poslovanju i nitko baš nema neku pozitivnu priču«, kazao je predsjednik Udruženja ugostiteljskih djelatnosti pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) Ivan Bogović na sjednici tog udruženja, piše Novi list.

Kako je istaknuo, manje-više svim ugostiteljima ove su godine povećani rashodi u odnosu na prihode, koji su se pak smanjili zbog PDV-a, ali i svih drugih nameta i troškova koji opterećuju poslovanje.

Bogović naglašava kako su cijene usluga u ugostiteljstvu u kontinentalnom dijelu zemlje, gdje i on radi (ugostitelj iz Slavonskog Broda), ili tek minimalno povećane zbog PDV-a ili su u puno objekata ostale jednake kao prije, dok za primorski dio još nema relevantnih podataka jer većina ugostitelja ovaj mjesec tek kreće s jačim radom.

»Na Jadranu se može očekivati porast cijena ugostiteljskih usluga veći nego na kontinentu, čime će ugostitelji 'namiriti' povećanje stope PDV-a i ostalih troškova. Za razliku od njih, mi u unutrašnjosti zemlje, u Slavoniji, Baranji, Zagorju, Međimurju, Podravini i drugdje to ne možemo napraviti jer ovisimo o domaćim gostima. Naše cijene su iste kao prije 10 ili 12 godina, a svi su nam nameti porasli«, ustvrdio je Bogović, navodeći da ih osim PDV-a 'muči' i spomenička renta, komunalna naknada, cijene terasa, porez na potrošnju na lokalnoj razini, režijski troškovi i brojni drugi troškovi koje oni, kako kaže, ne mogu izdržati.

Komentirajte prvi

New Report

Close