Ugostitelji traže 13-postotni PDV

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Traže i da se kod inspekcijskih nadzora, umjesto isključivo represivnih mjera provede edukacija i informiranje o problemu.

Ugostitelji učlanjeni u Hrvatsku obrtničku komoru (HPK) iznova su sa svoga kongresa zatražili uvođenje 13-postotne stope PDV-a na hranu u ugostiteljstvu te više prakse za učenike srednjih ugostiteljskih škola, izvijestio je HOK u utorak.

"Ponavljamo traženje za uvođenjem snižene stope PDV-a na hranu u ugostiteljstvu od 13 posto te inzistiramo da Vlada uvaži HOK-ov zahtjev da se u srednjoškolskom strukovnom sustavu za ugostiteljska zanimanja unaprijedi jedinstveni model obrazovanja na način da se osigura više prakse", kaže se u zaključcima s 31. Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a koji je u utorak završio u Šibeniku.

Ugostitelji-obrtnici traže i brže i lakše zapošljavanje stranih radnika, priznavanje troškova reprezentacije u 100-postotnom iznosu te ukidanje poreza na potrošnju, koji je propisan samo za ugostiteljstvo.

Traže i da se kod inspekcijskih nadzora, umjesto isključivo represivnih mjera provede edukacija i informiranje o problemu.

Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec istaknuo je da je ugostiteljstvo preduvjet razvoja turizma, jer ugostitelji svojom ponudom osiguravaju široku paletu vanpansionskih popratnih sadržaja.

Upozorio je da se ugostitelji susreću se s brojnim problemima: od poteškoća u pronalasku kvalificiranih radnika preko visokih davanja, previsokog PDV-a, do inspekcijskog nadzora koji se, kako je rekao, provodi kruto i rigorozno.

Komentari (1)
  • rmatijasic
    rmatijasic 7:48 28.11.2018.

    Ok treba im se odobrit ali taj novac treba dati radnicima a ne da si poslodavci to pospreme u svoj đep….definitivno treba rasteretit poslodavce ali to rasterečenje treba ic prema radnicima od kojih ce opet država imati bolju potrošnju pa i samim time više novaca u blagajni…..nikako samo smanjit PDV i davanja i da to opet ide samo u đep poduzetnika di ni radnik ni država nemaju koristi. Jer budimo realni nitko od njih nece smanjiti cijene u restoranima kada se PDV snizi mozda cak i narastu cijene kao sto je bio slucaj sa ugostiteljima kada se snizavao PDV kava je otišla cca 1kn prema gore

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!