Ugledni znanstvenik: Danas je za mene jedan od najljepših dana moje profesionalne karijere

Getty Images Getty Images

Hrvatska je u četvrtak potpisala pristupnicu najpoznatijoj znanstvenoj organizaciji.

"Danas je za mene jedan od najljepših dana moje profesionalne karijere: Hrvatska potpisuje ugovor o pristupanju CERN-u. O tome sanjam već više od 25 godina, od kada sam prvi put otišao na CERN napraviti diplomski rad. Danas će se to i ostvariti. Pristupanje CERN-u otvorit će brojne mogućnosti i izazove, naročito mladima iz Hrvatske. Danas se radujemo s brojnim kolegama iz Hrvatske i svijeta koji su pomogli da se ostvari ovaj naš san. Radujte se i vi s nama", poručio je hrvatski znanstvenik Ivica Puljak na društvenoj mreži uoči potpisivanja pristupnice.

"Hrvatska konačno ulazi u CERN, europski nuklearni laboratorij. 25 godina je naša obitelj rasla uz CERN, od fakulteta, braka, rađala se djeca, otac obitelji je putovao, i mi ponekad s njim. Ženeva nam bila kao daleki drugi dom. Sve smo proživljavali, svaki eksperiment, diplomski, magisterij i doktorat, sve bitke da se dođe do ovog dana danas. Čestitam cijelom splitskom timu, oni su nam proširena obitelj. Čestitam svim znanstvenicima u Hrvatskoj koji su naporno radili i danas se raduju. Hrvatska je u CERN-u, otvaraju se nove prilike za našu zemlju i njene vrijedne ljude, nadam se da ćemo ih iskoristiti", poručila je s oduševljenjem i njegova supruga Marijana Puljak, čelnica stranke Pametno.

Sporazum o dodjeli Hrvatskoj statusa pridruženog člana u CERN-u potpisan u 13 sati u Tehničkom muzeju Zagreb.

Brojne koristi

Podsjetimo, hrvatski znanstvenici i poduzetnici podržali su hrvatsko pristupanje CERN-u uoči potpisivanja sporazuma 28. veljače, ističući kako ono otvara mogućnosti za obrazovanje mladih znanstvenika i pruža priliku za podizanje gospodarstva na višu razinu.

Pridruženim članstvom u Europskom laboratoriju za fiziku čestica (CERN) Hrvatskoj će se omogućiti ravnopravno sudjelovanje na projektima koje laboratorij financira, a hrvatskim znanstvenicima pristup vrhunskoj edukaciji i istraživačkim projektima, što su u videu objavljenom na Facebook stranici ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak pozdravili hrvatski znanstvenici i gospodarstvenici.

Akademik Ivo Šlaus iz Instituta Ruđer Bošković (IRB) tako ističe da je ulazak u CERN važan "radi gospodarstva, jer je riječ o tehnologiji apsolutnog vrha", a znanstveni savjetnik na IRB-u Vuko Brigljević smatra da će se time otvoriti brojne mogućnosti obrazovanja za mlade stručnjake koji će kroz boravke u CERN-u moći učiti i surađivati s vrhunskim stručnjacima.

Mirko Planinić iz Zavoda za eksperimentalnu fiziku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u pridruživanju vidi veliku priliku za podizanje gospodarstva na viši, produktivniji i inovativniji nivo.

Članstvo treba iskoristiti

S time se slažu i poduzetnici, pa tako, osnivač i izvršni direktor tvrtke Rimac Automobili, Mate Rimac ističe kako je na nama da to članstvo najbolje iskoristimo, dok direktorica DOK-ING-a Ana Pešić dodaje da ono "otvara pristup najsuvremenijim znanstvenim dostignućima u razvoju tehnologija".

Srećko Morović, koji radi u CERN-u, u pridruživanju vidi "sjajne mogućnosti tehnološke i znanstvene suradnje hrvatskih kompanija i znanstvenih institucija s CERN-om", a njegova kolegica Ljiljana Morvaj ističe kako ono "otvara mnoge nove mogućnosti mladim znanstvenicima, ne samo u fizici elementarnih čestica, nego i u fizici čvrstog stanja i računarstvu".

Europski laboratorij za fiziku čestica (CERN) najveći je istraživački laboratorij na svijetu, a osnovalo ga je Europsko vijeće za nuklearna istraživanja i njim upravlja dvadeset država. U njemu je zaposleno oko 2500 ljudi, a oko 8000 znanstvenika iz 580 raznih institucija diljem svijeta koristi se njegovim kapacitetima za svoja istraživanja.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve