Udružuju se pekari i slastičari, štitit će, kažu, domaće

Autor: Marija Crnjak , 09. prosinac 2013. u 22:00
U Udruzi Vincek, Pan Pek Zagreb, Zagrebačke pekarne Klara, Frumentum.../S. Strukić/PIXSELL

Uvozimo pekarske proizvode koji putuju tisućama kilometara, inspekcijski je tretman neujednačen…

Čakovečki mlinovi, Pan Pek Zagreb, Zagrebačke pekarne Klara, Vincek i Frumentum Zagreb neke su od članica Hrvatske udruge proizvođača pekarskih i slastičarskih proizvoda, koja će danas održati osnivačku skupštinu.

"Inicijativni odbor za utemeljenje udruge proveo je anketu o opravdanosti njezina osnivanja u kojoj se golema većina najznačajnijih tvrtki iz branše izjasnila u prilog osnivanju udruge. Među ostalima, članice Udruge bit će tvrtke Mlin i Pekare Sisak, Babić Split, PIK Rijeka, Puljanka-Brionka, Radnik Opatija. Rad udruge financirat će se članarinama tvrtki članica. U radu Skupštine sudjelovat će i dužnosnici ministarstava gospodarstva, poljoprivrede, poduzetništva te rada, kao i Hrvatske gospodarske komore", kažu inicijatori udruživanja čiji se predstavnici prije službenog osnivanja nisu željeli osobno izjašnjavati o motivaciji ulaska u novo udruženje. Neslužbeno su nam objasnili da žele zaštititi domaću proizvodnju od "kojekakve konkurencije".

"U Hrvatsku se uvoze pekarski proizvodi koji putuju tisućama kilometara, uz domaću proizvodnju koja je više nego kvalitetna. Istodobno, naše inspekcije kad je posrijedi deklariranje proizvoda imaju različit tretman tvrtki, protiv čega se planiramo boriti jer želimo imati zdravu konkurenciju", objasnio nam je jedan od inicijatora osnivanja udruge. Pekare i slastičare na udruživanje je dijelom naveo i ulazak Hrvatske u EU, odnosno dodatno otvaranje tržišta. Cilj im je zaštita domaće proizvodnje od nekontrolirana uvoza. Ističu važnost suradnje s  inspekcijama na suzbijanju devijacija kvalitete i nepravilnosti u proizvodnji i prometu. Posvetit će se i brendiranju i promociji domaćih proizvoda radi učinkovitijeg nastupa na stranim tržištima.

Komentirajte prvi

New Report

Close