Udruženi dobavljači itekako zainteresirani za Konzum

Autor: Večernji list , 14. prosinac 2017. u 22:00
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

“Ako bi se model na koji cilja Agrokor prihvatio, izgubili bismo 1,5 mlrd. kuna, i to bi nas uništilo”.

Najveći dobavljači Agrokora formalizirali su okupljanje kroz Udrugu dobavljača. Među osnivačima su Adris, Alca, Atlantic, Awt, Badel, Croatia osiguranje, Franck, Granolio, Kraš, Mlinar, Podravka, Saponia, TDR, Vindija i Žito, a za čelnika su izabrali Marina Pucara, šefa Podravke.

Udruga predstavlja najmanje 3,2 mlrd. kuna potraživanja od koncerna i cilj joj je ojačali pozicije uoči pregovora o nagodbi. Opterećeni mjenicama, žele izdvojiti ta potraživanja iz skupine kredita i obveznica te pristati na otpise do 30%. Predlažu da se potraživanja za isporuku roba i usluga plate u iznosu od 85%, ona vezana za mjenice 70%, a da se veliki otpisi od 70% primjene na potraživanja banaka i obvezničara.

Izvanredna uprava Agrokora ima drugačiji plan, a ako bi se prihvatio dobavljači bi, vele, izgubili više od 1,5 milijardu kuna što bi ih, kažu, uništilo. “Nismo svi u istoj poziciji, pojedini dobavljači su više izloženi. Prvi je cilj model u kojem će svi dobavljači i proizvođači zadržati opstojnost i stabilnost, a želimo i stabilnost Agrokora i nagodbe”, kaže Pucar. Prezentacija nacrta nagodbe priprema se za 21. prosinac, dobavljači njome nisu zadovoljni zbog velikih otpisa, ali računaju da će ih podržati domaće banke.

Da je interes dijela dobavljača preuzeti dio Konzuma u Udruzi su potvrdili, a Marica Vidaković iz Kraša na pitanje hoće li Udruga formirati kompaniju za preuzimanje Konzuma i drugih tvrtki, rekla da o tome odlučuju članovi i skupština, ali da je interes velik, a sve opcije i dalje na stolu.

Komentirajte prvi

New Report

Close