Udruge seljaka traže smjenu ministra Jakovine

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. kolovoz 2013. u 17:49
Photo: Robert Anic/PIXSELL

Zatražili su smjenu ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine zbog izostanka komunikacije s resornim ministrom.

Predstavnici seljačkih udruga sa današnjeg sastanka u Novoj Gradiški zatražili su smjenu ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine zbog izostanka komunikacije s resornim ministrom, pogoršanja stanja u poljoprivredi, smanjenja proračuna za poljoprivredu i neisplate poticaja u cijelosti.

Najavili su i kako pripremaju prosvjede za koje točan termin još nije definiran.

Istaknut je značaj formiranja jedinstvenog stožera seljačkih udruga s ciljem zajedničkog nastupa prema Vladi i Ministarstvu poljoprivrede.

Iz udruga poljoprivrednika navode kako njihovi dopisi resornom ministru ostaju mjesecima bez odgovora. U traženju smjene Jakovine upozoravaju na kontinuirani pad proizvodnje, da se stanje u domaćoj poljoprivredi pogoršava u zadnje dvije godine te tvrde kako je proračun za poljoprivredu u tom razdoblju smanjen za dvije milijarde kuna.

"Tražimo isplatu poticaja u cijelosti, da se državni proračun dovede na razinu koja omogućava normalno funkcioniranje poljoprivrede", istakao je predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka Tomislav Pokrovac.

Među zahtjevima seljaka s današnjeg sastanka je i onaj kojim traže da se država uključi u rješavanje problema otkupne cijene pšenice, koja bi trebala biti na bar prošlogodišnjoj razini.

"Očito je da ministar provodi poljoprivrednu politiku sa sektorom krupnog kapitala", ustvrdio je predsjednik Odbora za udruge u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori Stjepan Kunovec.

Po njegovim riječima, zbog cijele situacije donešena je odluka o intenzivnoj pripremi prosvjeda u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a točan termin još nije definiran.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka Mato Mlinarić smatra kako ministar Jakovina "više ništa ne može popraviti, jer je propalo 40.000 obiteljskih gospodarstava. Vodi krivu politiku i uništava selo i poljoprivredu. Trebamo ministra koji će štititi interese sela i poljoprivrede", kazao je Mlinarić.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić napomenuo je i da cijelu situaciju pogoršava i činjenica da Hrvatska još nije usvojila program ruralnog razvoja kroz koji bi na selo trebalo stići 312 milijuna eura.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Tek kad vas sto tisica nesposobnjakovica propadne, poljoprivredi ce krenuti na bolje. Uostalom Ministartvo bi se trebalo zvati “Ministartvo zastite potrosaca i poljoprivrede”. Ili misle poljoprivrednici da su oni sebi sami svrha?

New Report

Close