Udruga radnika DIOKI-a upozorava na netransparentno financiranje izbornih kampanja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. prosinac 2014. u 13:10
Udruga radnika i bivsih radnika Dioki d.d., arhivska fotografija; Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Udruga radnika i bivših radnika DIOKI-ja uputila je u ponedjeljak otvoreno pismo predsjedniku Republike Ivi Josipoviću, premijeru Zoranu Milanoviću i predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku u kojem ih upozorava na netransparentno financiranje izbornih kampanja kandidata za predsjednika Republike.

Udruga radnika i bivših radnika DIOKI-ja uputila je u ponedjeljak otvoreno pismo predsjedniku Republike Ivi Josipoviću, premijeru Zoranu Milanoviću i predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku u kojem ih upozorava na netransparentno financiranje izbornih kampanja kandidata za predsjednika Republike.

Udruga u pismu ocjenjuje da je Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe općenit i nedorečen, pa ne može funkcionirati u "lažnim demokracijama poput Hrvatske", gdje se izborne kampanje nerijetko financiraju novcem sumnjivog porijekla, novcem tajkuna koji su svoje imetke stekli privatizacijama državnih tvrtki, kao i sredstvima iz stranih centara moći i kriminalnih organizacija.

Obnašatelje najviših državnih funkcija udruga proziva jer, kako tvrdi, okreću glavu od očitih nezakonitosti i kriminala, a kao primjer financiranja izbornih kampanja sumnjivim novcem navodi upravo DIOKI.

Nekada jedan od najvećih hrvatskih izvoznika, DIOKI je završio u stečaju zahvaljujući politici uništavanja hrvatske proizvodnje, pri čemu je bivši vlasnik tvrtke Robert Ježić donirao Josipoviću 200.000 kuna za prošlu predsjedničku kampanju.

Nakon presude bivšem premijeru Ivi Sanaderu za veleizdaju uz pomoć svjedoka pokajnika Ježića, Josipović je obećao povrat tog novca ako se pokaže da je stečen na nezakonit način. "Vješta izjava vještog pravnika koji je znao da je jako teško dokazati da su baš ta sredstva stečena na nezakonit način", ističe udruga.

To što je Županijski sud u Zagrebu u presudi Sanaderu naložio Ježiću i društvu DIOKI HOLDING AG, Zug (društvo koje je imalo 75 posto vlasničkog udjela u DIOKI-u prije otvaranja stečaja) povrat pet milijuna eura kao dio iznosa mita koje je primio bivši premijer, Josipovića "previše ne dira" jer je pravnički utvrdio da je donaciju dobio od društva DIOKI d.d., Zagreb, a ne društva DIOKI HOLDING AG, Zug, kaže se u pismu.

Udruga također podsjeća da u istoj predsjedničkoj kampanji Ježić putem DIOKI-ja uplatio 300.000 kuna predsjedničkom kandidatu HDZ-a Andriji Hebrangu.

"Danas taj isti HDZ, osuđen kao zločinačka organizaciju, putem Milijana Brkića poziva da se primaju donacije samo od uglednih i moralnih osoba koje nemaju nepodmirene obveze prema državi i svojim zaposlenicima", kažu radnici i bivši radnici DIOKI-ja.

Osim toga, DIOKI je uplatio dodatnih 100.000 kuna na račun SDP-a prije drugog kruga prošlih predsjedničkih izbora, očito kako bi izjednačio donaciju SDP-u s donacijom HDZ-u, napominju u pismu.

"Ponovno se na listama kandidata vrte sumnjive donacije i zato svim prevarenim hrvatskim građanima poručujemo: Nemojte zatvarati oči, okretati glavu i biti naivni poput nas. Naučite iz naših pogrešaka", poručuju u otvorenom pismu radnici i bivši radnici DIOKI-ja.

Komentirajte prvi

New Report

Close