Udruga poslodavca u zdravstvu protiv proračunskih restrikcija

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. rujan 2014. u 16:30
Foto: Marijan Sušenj / Pixsell

“Postojeće stanje ozbiljno ugrožava pružanje bolničke zdravstvene zaštite”.

Udruga poslodavaca u zdravstvu protivi se najavljenim proračunskim restrikcijama u zdravstvu te upozorava da bi one mogle ugroziti reformu i stabilizaciju bolničkog sustava, koje je najavila nova zdravstvena administracija.

Udruga upozorava kako analiza poslovanja zdravstvenih usluga za prvih šest mjeseci ove godine pokazuje da su zdravstvene ustanove u Hrvatskoj poslovale s gubitkom od 824 milijuna kuna, od čega su samo bolnice imale 776 milijuna kuna gubitka.

Postojeće stanje ozbiljno ugrožava pružanje bolničke zdravstvene zaštite, dovodi u pitanje njihovo poslovanje s dobavljačima lijekova, potrošnog materijala i drugih usluga, što sve skupa ugrožava funkciju bolnica s nesagledivim posljedicama na opseg i kvalitetu bolničkih usluga, upozorava udruga u priopćenju.

Istodobno podržava stajalište ministra zdravlja Siniše Varge da nema prostora za smanjivanje sredstava za zdravstvo kroz najavljeni rebalans proračuna, jer bi to onemogućilo restrukturiranje zdravstvenog sustava.

Udruga također ocjenjuje da treba temeljito restrukturirati postojeći sustav plaća u zdravstvu, kako njegovu zakonsku osnovu, tako i onu uređenu kolektivnim ugovorima, te ga usmjeriti na plaćanje stvarno izvršenog rada, nagrađivanje prema rezultatima i stimuliranje menadžmenta u zdravstvu.

Najavljeno smanjenje plaća zaposlenima u zdravstvu u bilo kojem obliku destimulativno bi djelovalo na zdravstvene radnike, osobito na većinu liječničkog kadra, i ozbiljno usporilo ili onemogućilo poduzimanje reformskih mjera.

Udruga također prosvjeduje zbog načina na koji su u medijima izneseni podaci o najvišim plaćama u državi s naglaskom na liječnike jer nije rečeno da su te plaće ostvarene izvan redovnog režima rada, a njihovo svođenje na redovni rad (radno vrijeme, broj i kvaliteta usluga) pokazalo bi da su te plaće čak ispod razine plaća ostvarenih po kriterijima redovnog rada.

Komentirajte prvi

New Report

Close