Franak: Izjave Nevena Mimice najobičnije su floskule dnevne politike

Autor: Poslovni.hr , 25. veljača 2014. u 10:39
Neven Mimica (Foto:Tomislav Krasnec/VLM/PIXSELL)

Udruga Franak poziva Nevena Mimicu da iskoristi poziciju i mehanizme koje ima na raspolaganju.

Udruga Franak regirala je na nedavnu izjavu povjerenika EU Nevena Mimice. Njihovu reakciju prenosimo u cijelosti i bez izmjena:

"Udruga Franak mora reagirati na neprimjerenu izjavu povjerenika EU za zaštitu potrošača Nevena Mimice iznesenu na izvještajnoj konvenciji SDP-a održanoj 22. veljače. Gosp. Mimica tom je prilikom izjavio kako: "SDP dijeli viziju s europskim strankama lijevog centra, da EU nije samo gospodarska konstrukcija korisna bankama i profitu nego i sustav koji štiti svoje građane i članice, da sada kad smo članica EU-a ne želimo građanima samo objašnjavati Uniju, nego je i mijenjati nabolje“. Izjave povjerenika Mimice, smatra Udruga Franak, najobičnije su floskule dnevne politike, koje nemaju nikakvu težinu ni uporište i služe samo za zavaravanje građana Republike Hrvatske.

Udruga Franak poziva povjerenika EU za zaštitu potrošača Nevena Mimicu da iskoristi poziciju i mehanizme koje ima na raspolaganju te da natjera Vladu RH i HNB da prekinu nezakonito i samovoljno poslovanje banaka u RH koje je štetno za potrošače.

HNB i Vlada RH suprotno Zakonu o obveznim odnosima dopuštaju bankama samovoljno određivanje fiksne marže

Udruga Franak mora upozoriti na neke činjenice koje govore potpuno suprotno od izjava povjerenika Mimice. A one govore sljedeće:

1. HNB i Vlada RH dopuštaju bankama da samovoljno i bez volje dužnika određuju fiksne marže u kreditima koji su ugovoreni bez podataka na temelju kojih se mijenja kamata odnosno bez podataka koje su bile dužne ugovoriti na temelju Zakona o obveznim odnosima. Na taj način HNB i Vlada RH daju bankama legitimitet za jednostrano određivanje kamata pozivajući se na Zakon o potrošačkom kreditiranju, mada je tim zakonom jasno i glasno propisano da se fiksna marža ne smije mijenjati tijekom otplate kredita te da se fiksna marža mora uskladiti s dužnikom.

Umjesto da fiksna marža vrijedi za početnu kamatu, dakle za cijelo vrijeme otplate kredita, i umjesto da se uskladi s dužnicima, banke su primijenile metodu određivanja fiksne marže na temelju nezakonito povećanih kamata koje su godinama jednostrano povećavane, i sve to bez usklađivanja s dužnicima. Takav način određivanja ugovorne obveze čini teško kršenje temeljnih načela Zakona o obveznim odnosima, i to:

– načela zasnivanja ugovornih obveza na temelju suglasnosti volja ugovornih strana

– načela obvezatne odredivosti ugovorne činidbe, a u slučaju ako je ugovorna činidba neodrediva odnosno jednostrano odrediva, takvi ugovori smatraju se ništetnima.

Iz toga je vidljivo da hvalisanje Vlade kako su Zakonom o potrošačkom kreditiranju stali na kraj samovolji banaka apsolutno ne stoji niti ima realnu primjenu.

Udruga Franak poziva Vladu RH da hitno pristupi izradi Zakona o osobnom stečaju

2. Republika Hrvatska još uvijek nema Zakon o osobnom stečaju, što omogućuje bankama da bez milosti ovršuju dužnike i izbacuju ih iz nekretnina kupljenih stambenim kreditima. Osim što bivaju izbačeni na ulicu, ti dužnici ostaju još dužni bankama za preostale iznose neotplaćenih dijelova kredita – što znači da banke de facto ne snose nikakav rizik za svoje poslovanje, nego su one zahvaljujući krajnjoj inertnosti izvršne i zakonodavne vlasti u Republici Hrvatskoj uvijek u dobitnoj kombinaciji. Cilj osobnog stečaja svakako mora biti mogućnost novog početka nakon vremena provedenog u financijskom nadzoru, a to podrazumijeva potpuni otpis dugova. U kreiranju modela vidimo i veliki test ove Vlade u području zaštite potrošača.

Udruga Franak stoga još jednom poziva Vladu RH da razmotri načine kako spriječiti banke u njihovu nezakonitu jednostranom određivanju fiksnih marži u kreditima bez ugovorenih marži te da hitno pristupi izradi Zakona o osobnom stečaju po uzoru na dobre primjere iz svjetske prakse osobnih stečajeva.

Privremena mjera kojom su kamate u stambenim CHF kreditima smanjene na 3,23% je administrativna i nije utemeljena na pravu

Privremena administrativna mjera, kojom su kamate u stambenim CHF kreditima smanjene na 3,23% jest administrativna mjera koja se ne temelji na pravu, nego na pogrešnoj pragmatici izvršne i zakonodavne vlasti kojom se pokušava izbjeći bunt najugroženijih građana Republike Hrvatske. Osim toga, ona je diskriminacijska prema svim dužnicima koji nemaju stambene kredite, jer se na njih ta privremena mjera ne odnosi, čime se krši temeljno načelo jednakosti iz članka 3. Ustava Republike Hrvatske.

Iz svega se može zaključiti da su banke na takvu mjeru pristale samo zato jer su svjesne da evidentno krše Zakon o obveznim odnosima, stoga ostaje dojam da Vlada i banke pokušavaju pištoljem na vodu ugasiti šumski požar.

Udruga Franak ističe kako će i dalje ustrajati u rješavanju nezakonitosti u sferi bankarskog poslovanja, uslijed kojih je nanesena ogromna šteta brojnim građanima Republike Hrvatske."

Komentirajte prvi

New Report

Close