Udruga Franak u novoj ofenzivi

Autor: Ana Blašković , 04. srpanj 2016. u 22:00
Društveni pritisak rezultirao je konverzijom CHF kredita, što će biti s eurskim?/P. Macek/PIXSELL

Uskoro tužba za eure.

Dok se tek čeka rasplet slučaja Franak, i odgovor na pitanje koliko će nasilna konverzija kredita u franku u eurske, u konačnici stajati kroz arbitražu države s bankama ili kroz neke druge reperkusije, udruga Franak priprema novu ofenzivu. Kako su izvijestili, završene su prijave za sudjelovanje u skupnoj tužbi za eurske kredite.

Između nekoliko stotina dužnika koji su se javili, izabrane su osobe koje ispunjavaju potrebne uvjete za sudjelovanje u suparničarskoj tužbi. Riječ je Miroslavu Poji i Ivanu Matasu, dvojcu koji će s odvjetnicom Nicole Kwiatkowski pokrenuti suparničarsku tužbu protiv Zagrebačke banke zbog, kako navode, nezakonitih povećanja kamatnih stopa te nezakonitog određivanja fiksnog dijela kamatne stope.

Tužbom će se utvrditi ništetnost odredaba o načinu promjene kamatnih stopa, ništetnost općih uvjeta Zagrebačke banke na temelju kojih je utvrđen fiksni dio kamatne stope te će se zahtijevati vraćanje svih preplaćenih iznosa kamata, ističe Udruga Franak u priopćenju najavljujući podizanje tužbe na zagrebačkom Općinskom sudu.

Prije tri godine, 4. srpnja 2013. sudac Radovan Dobronić donio je nepravomoćnu presudu u slučaju Franak. Njezini dijelovi, poput nezakonitosti valutne klauzule kasnije su srušeni na Visokom trgovačkom i Vrhovnom sudu. Proces je i dalje u tijeku, predmet je na Ustavnom sudu čiji pravorijek Vlada Zorana Milanovića nije htjela čekati već je donijela zakon o konverziji tik uoči izbora. 

Komentirajte prvi

New Report

Close