Udruga Franak: Tko pogrešno informira javnost?

Autor: Poslovni.hr , 29. kolovoz 2014. u 12:35
Foto: Slavko Midžor / Pixsell

Udruga Franak ovom prilikom poziva HUB, da prestane s iznošenjem netočnih informacija i poluistina.

Današnje priopćenje Udruge Franak prenosimo u cijelosti:

U svom priopćenju objavljenom 26. kolovoza 2014. godine HUB demantira navodno pogrešno informiranje javnosti od strane Hrvatske televizije. HUB u svom priopćenju tvrdi:

„Hrvatska udruga banaka demantira tvrdnju autora priloga da je u presudi “utvrđena ništetnost promjenjive kamatne stope”. Autori navedenog priloga Hrvatske televizije ili nisu čitali presudu ili se nisu konzultirali s onima koji je razumiju, jer pravomoćnom presudom “nije utvrđena ništetnost promjenjive kamatne stope”.“

Treba priznati da izjava HRT-a, zbog nespretnog izostavljanja dijela informacije, doista može zbuniti osobu kojoj nije jasno na što se televizijski prilog odnosi, a odnosi se na to da je presudom utvrđena ništetnost promjenjive kamatne stope kakvu su ugovarali 7 tuženih banaka u razdoblju od od 10. rujna 2003. do 31. prosinca 2008. godine, a koja je mjenjana u skladu s jednostranom odlukom banke i o kojoj se nije pojedinačno pregovaralo. Dakle, HRT je propustio ukazati za koju je točno promjenjivu kamatu utvrđena ništetnost, što je moglo biti jasno i iz samog konteksta jer se prilog odnosio na tužbu, pa je jasno da se ništetnost odnosi na promjenjivu kamatu koja je bila predmet tužbe, odnosno presude.

Ovom prilikom, pod pretpostavkom da namjera HUB-a nije bila dodatno zbuniti javnost, Udruga Franak obvezna je upozoriti na „nejasnu“ tvrdnju koju je u svom navodnom demantiju naveo HUB. Naime, HUB za razliku od HRT-a navodi kako „pravomoćnom presudom nije utvrđena ništetnost promjenjive kamatne stope“. Ukoliko su zaista htjeli biti korektni i demantirati „netočnu tvrdnju“ trebali su navesti da pravomoćnom presudom nije utvrđena ništetnost promjenjive kamatne stope osim za kredite u koje je 7 optuženih banaka ugovaralo u razdoblju od 10. rujna 2003. do 31. prosinca 2008. u kojima je ugovorena promjenjiva kamatna stopa koja se mijenjala u skladu s jednostranom odlukom banke, o kojoj se nije pojedinačno pregovaralo, a sve suprotno načelu savjesnosti i poštenja. 

Ovu tvrdnju potkrepljujemo argumentima (citatima) iz teksta pravomoćne presude:
„…i potvrđuje presuda Trgovačkog suda u Zagrebu poslovni broj P-1401/12 od 4. srpnja 2013. u dijelu točke 1. , 2., 3., 4., 5., 6. i 7. izreke kojim se utvrđuje da su prvotuženik Z.B. d.d. u razdoblju od 10. rujna 2003. do 31. prosinca 2008., drugotuženik P.B.Z. d.d. u razdoblju od 10. rujna 2003. do 31. prosinca 2008., trećetuženik E.S.B. d.d. u razdoblju od 10. rujna 2003. do 31. prosinca 2008., četvrtotuženik R.A. d.d. u razdoblju od 10. rujna 2003. do 31. prosinca 2008., petotuženik H.A.A.B. d.d. u razdoblju od 10. rujna 2003. do 31. prosinca 2008., šestotuženik O. d.d. u razdoblju od 10. rujna 2003. do 31. prosinca 2008. i sedmotuženik S.G.S.B. d.d. u razdoblju od 10. rujna 2003. do 31. prosinca 2008., a koje povrede traju i nadalje, povrijedili kolektivne interese i prava potrošača korisnika kredita tako što u potrošačkim ugovorima o kreditima koriste nepoštenu ugovornu odredbu kojom je ugovorena redovna kamatna stopa koja je tijekom postojanja ugovorne obveze promjenjiva u skladu s jednostranom odlukom banke, o kojoj se nije pojedinačno pregovaralo, a koja je ništetna.“

U navodnom demantiju HUB nije propustio navesti i još jednu netočnu tvrdnju, navodeći kako banke po presudi ne moraju ništa učiniti, kojom se javnost ponovno dovodi u zabludu. Ne ulazeći u dodatna pojašnjenja, nasuprot ovoj tvrdnji Udruga Franak navodi citat presude:

IV. Djelomično se odbijaju žalbe prvotuženika Z.B. d.d., drugotuženika P.B.Z. d.d., trećetuženika E.S.B. d.d., četvrtotuženika R.A. d.d., petotuženika H.A.A.B. d.d., šestotuženika O. d.d. i sedmotuženika S.G.S.B. d.d. i potvrđuje presuda Trgovačkog suda u Zagrebu poslovni broj P-1401/12 od 4. srpnja 2013. u dijelu točke 9. i u dijelu točke 10. izreke kojom se u potrošačkim ugovorima o kreditima prvotuženiku Z.B. d.d., drugotuženiku P.B.Z. d.d., trećetuženiku E.S.B. d.d., četvrtotuženiku R.A. d.d., petotuženiku H.A.A.B. d.d., šestotuženiku O. d.d. i sedmotuženiku S.G.S.B. d.d. nalaže prekinuti s korištenjem odredaba kojima je ugovorena redovna kamatna stopa koja je tijekom postojanja ugovorne obveze promjenjiva u skladu s njihovim jednostranim odlukama, o kojima se nije pojedinačno pregovaralo, i kojima im se zabranjuje takvo ili slično postupanje ubuduće.

Udruga Franak ovom prilikom poziva HUB, da prestane s iznošenjem netočnih informacija i poluistina, čime dodatno zbunjuje javnost.

Udruga Franak

Komentari (1)
Pogledajte sve

BAHATOST BANAKA JE BEZGRANIČNA I NEIZLJEČIVA. ALI I ZA TO POSTOJI LIJEK A ZOVE SE: NACIONALIZACIJA BANAKA!

New Report

Close