Potrošač i Franak pripremaju ustavnu tužbu i kaznene prijave protiv odgovornih u bankama

Autor: Poslovni.hr , 18. svibanj 2015. u 15:51
Foto: Marko Lukunić / Pixsell

Udruga Franak je nezadovoljna odlukom Vrhovnog suda te iskreno sumnjamo u spregu izvršne i sudske vlasti.

Savez Potrošač i Udruga Franak podnijet će ustavnu tužbu protiv presude Vrhovnog suda u 'slučaju Franak', najavili su u ponedjeljak predstavnici tih udruga, nezadovoljni tom presudom vezano za valutnu klauzulu, smatraju je i 'povredom prava na pravično suđenje', a sumnjaju i na spregu izvršne i sudske vlasti.

Udruga Franak zbog te sumnje planira i kaznene prijave protiv odgovornih osoba u osam tuženih banaka koje su, kako tvrde, "obmanule, prevarile i opljačkale" 120 tisuća građana koji su digli kredite s valutnom klauzulom u švicarskim francima, najavio je u Krešimir Bajamić iz Udruge Franak na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom saveza Potrošač Ilijom Rkmanom te odvjetnicima i pravnim savjetnicima obje udruge.

"Ustavnu tužbu pripremamo i podnijet ćemo ju u roku 30 dana odnosno do sredine lipnja, 13. ili 14. lipnja, a za sada nam je teško točno reći što je to sve neustavno u presudi Vrhovnog suda, trebamo sve još dobro pročitati, ali s obzirom da je presuda vrlo štura i s nedovoljno objašnjenja smatramo da se radi i o povredi prava na pravično suđenje", objasnio je novinarima odvjetnik saveza Potrošač Nikša Valjalo.

Bajamić je ustvrdio kako "Vrhovni sud nije donio dobru odluku kada je potvrdio zakonitost valutne klauzule, jer za razliku od drugih država koje su imale problem s kreditima s valutnom klauzulom u švicarskim francima, Vrhovni sud je propustio zatražiti mišljenje Europskog suda pravde te to smatramo dokazom da ta odluka nije rezultat težnje za pravom i pravdom već se radi o zaštiti krupnog kapitala".

Sramotnim je ocijenio i 'ponos banaka odlukom Vrhovnog suda', jer ona dokazuje i njihovo nezakonito i nesavjesno poslovanje budući su ugovarale nezakonite ugovorne odredbe o promjenjivoj kamatnoj stopi koju su mijenjale jednostrano, po svom 'nahođenju', a te odredbe je i Vrhovni sud označio ništetnim.

"Odlukom je potvrđeno da su banke poslovale krivo, time su stekle protupravnu korist za sebe i podnijet ćemo kaznene prijave protiv odgovornih osoba", najavio je Bajamić dodajući da Udruga ne odustaje ni od traženja smjene guvernera HNB-a.

Kazao je i da je Udruga i dalje spremna pregovarati i s bankama i s predstavnicima Vlade i drugih institucija, od kojih svih traže i podršku, kao i jasnije odnosno točno definiranje rokova zastare naplate preplaćenog kredita/kamata u čemu se, kako je kazao, razilaze i suci.

"Sramotno je to što, iako potrošači nisu dobili sve informacije za dobivanje cjelovite i kvalitetne odluke prije potpisivanja ugovora, sud je odlučio da je ta ugovorna odredba lako razumljiva prosječnom potrošaču, a čak im se skrivao i visoki rizik kredita u švicarskim francima", kazao je Bajamić.

Odvjetnik Valjalo, kao i pravna savjetnica Potrošača Martina Šercer Ilić pozvali su građane da podnose pojedinačne privatne tužbe za povrat preplaćenih iznosa kamata po kreditima, jer je i odluka Vrhovnog suda kazala da je promjenjivost kamata ništetna i da se treba primjenjivati početna kamata.

Vjeruju i da te tužbe građani mogu dobiti, ali im to ne mogu jamčiti upravo zbog različitih stavova u tumačenjima o petogodišnjem roku zastare, a Valjalo je dodao i da "ako Ustavni sud zauzme isti stav kao i Vrhovni sud, još postoji mogućnost tužbe pred Europskim sudom za ljudska prava".

Šercar je, govoreći o kolektivnoj tužbi u 'slučaju franak', istaknula da se neosporno radi o povijesnom procesu koji iako nema uspjeha u svim zahtjevima ipak ima snažan odjek u domaćoj i inozemnoj javnosti i medijima, a građanima je poručila i da imaju pravo na pojedinačne tužbe te da savez čini sve da se u troškovima tih postupaka građanima izlazi maksimalno u susret.

Vrhovni sud potvrdio je prošlog tjedna drugostupanjsku presudu Visokog trgovačkog suda u "slučaju Franak" iz 2014. kojom je promjenjiva kamatna stopa za kredite vezane uz švicarski franak proglašena nezakonitom, dok valutna klauzula nije nezakonita.

Komentari (1)
Pogledajte sve

da su jedini takvi bilo bi previše[emo_bijesan]čude me samo političari i sudije[emo_naivan]šta oni imaju od toga?[emo_zloban]

New Report

Close