Udruga Franak osudila Bohačekovu izjavu da nema krize

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. ožujak 2013. u 16:27
Zoran Bohaček, predsjednik Hrvatske udruge banaka; Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Izjavu predsjednika HUB-a Zorana Bohačeka koji je jučer rekao da u Hrvatskoj nema dužničke krize, Udruga Franak danas je nazvala nevjerojatnom.

 Izjavu predsjednika Hrvatske udruge banaka Zorana Bohačeka koji je jučer rekao da u Hrvatskoj nema dužničke krize, Udruga Franak danas je nazvala nevjerojatnom, ustvrdivši kako je to pokušaj da se ignoriranjem postojanja problema spriječi rasprava o odgovornosti banaka u generiranju dužničke krize.

Činjenica da je u tijeku sudski spor protiv osam banaka potvrđuje da itekako imamo dužničku krizu, te da to nije samo kriza dužnika već i kriza sustava zaduživanja u Hrvatskoj, priopćila je udruga Franak u čije ime udruga Potrošač vodi spor protiv banaka zbog valutne klauzule i jednostrane primjene kamatne stope.

Neosporna je činjenica, kažu u Franku, da postoji dužnička kriza, što potvrđuju statistički pokazatelji o ovrhama i nemogućnosti naplate kredita. To, kažu, dodatno potvrđuje i istraživanje GfK "Potrošačka klima u Hrvatskoj" po kojem 50 posto ispitanih građana "jedva spaja kraj s krajem".

Održana ročišta na Trgovačkom sudu pokazala su, kažu u toj udruzi, da su mnogi svjedoci zapali u krizu upravo radi netransparentnog i neutemeljenog mijenjanja kamatne stope.

Banke su nerijetko svojim klijentima slale obavijesti o promjeni kamatne stope bez ikakvog komentara i objašnjenja izuzev konstatacije da je kamatna stopa promijenjena jer je ugovorom definirana "promjenjiva kamatna stopa". To je pokazatelj da je itekako bitno po kojim pravilima se sklapaju i realiziraju ugovori banaka i klijenata, a posebno oni dugoročni, kažu u Franku.

Napominju kako je dovoljno pogledati nedavno objavljen podatak po kojem je broj "loših kredita" vezanih uz franak 2,5 puta veći od broja "loših kredita" vezanih uz euro.

Ako pretpostavimo da su dužnici s kreditima u francima jednako izloženi riziku gubitka posla, rastave ili neke druge nedaće koja ih može dovesti u problem s otplatom kredita, onda je očigledno da se radi o rizičnom kreditnom proizvodu, smatraju u Franku.

Ta je udruga stoga izjavu predsjednika Hrvatske udruge banaka da nema dužničke krize protumačila samo kao pokušaj da se ignoriranjem postojanja problema spriječi rasprava o pitanju koliki je dio odgovornosti banaka u generiranju dužničke krize i kako su banke eksperti za upravljanje rizicima, a ne građani.

"Odgovor na ovo pitanje je jasan", zaključuje Franak.

Komentirajte prvi

New Report

Close