Udruga Franak od HNB-a traži hitnu i rigoroznu kaznu za Hypo banku

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. prosinac 2015. u 12:24
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

“Jedina banka koja nije postupila po zahtjevu HNB-a, u pogledu odredbe aneksa o zahtjevu za ocjenu ustavnosti podnesenome Ustavnom sudu RH, jest upravo Hypo Alpe-Adria-Bank.

Udruga Franak zatražila je u srijedu od Hrvatske narodne banke (HNB)  da promptno reagira prema Hypo Alpe Adria Bank  (HAAB) radi nezakonitih radnji i ogluhe te banke na zahtjeve HNB-a vezane uz izbacivanje spornih dijelova aneksa ugovora o konverziji CHF kredita te ponovila zahtjev za ukidanje odobrenja za rad toj banci zbog  kršenja zakona.

Udruga Franak u priopćenju podsjeća kako HNB ima ovlasti da u skladu sa Zakonom o kreditnim institucijama ukine odobrenje za rad onim kreditnim institucijama koje ne posluju u skladu sa hrvatskim zakonima odnosno koje ne poštuju supervizorske mjere HNB-a na temelju supervizijskog rješenja (članak 69. stavak 3. točka 6. Zakona o kreditnim institucijama). 

"Obzirom na nespornu činjenicu da HAAB  ignorira i zakonodavnu i sudsku i monetarnu vlast u Hrvatskoj, Udruga Franak smatra da HNB-u ne preostaje ništa drugo nego da tu banku   sankcionira ukidanjem odobrenja za rad u Republici Hrvatskoj" ističe se u priopćenju Udruge Franak. 

Udruga je, objašnjava se,  HNB-u i Ministarstvu financija prijavila sve nezakonitosti svih banaka u postupku konverzije CHF kredita te je dodatno 15. prosinca 2015. otvorenim pismom zatražila od HNB-a da naloži

HAAB-u izbacivanje spornih dijelova aneksa, koje su sve ostale banke već izbacile. 

Evidentno je, međutim, navodi se u priopćenju,  da HAAB nema namjeru izbaciti spornu odredbu iz članka 12. aneksa temeljem kojeg sebi daje za pravo da na temelju slobodne ocjene raskine aneks o konverziji CHF kredita pisanom obaviješću korisniku kredita i ostalim sudionicima, ali i da  u slučaju samovoljnog raskida aneksa ima ovlast konvertirati euro kredit ponovo u CHF kredit. 

Osim toga HAAB si daje za pravo, procjenjuje Udruga Franak,  od korisnika kredita i ostalih sudionika potraživati naknadu i povrat svih koristi kao da aneks nije nikada bio niti zaključen. Udrugu Franak smeta i da na sve navedeno HAAB ima pravo i ukoliko se ispuni osnovni ugovor odnosno ukoliko kredit bude otplaćen u potpunosti. HAAB bi, nadalje, u slučaju ukidanja zakona o konverziji imao pravo i na naknadu štete koju je snosila temeljem zakona o konverziji.

Sve je to, smatraju u Udruzi Franak u suprotnosti  sa Zakonom o potrošačkom kreditiranju, potom odlukama  Ustavnog suda, ali i naloga HNB-a da se žurno izmijeni prijedlog dodatka ugovoru i ostalu dokumentaciju koja sadrži sporne odredbe.  

"Jedina banka koja nije postupila po zahtjevu HNB-a, u pogledu odredbe aneksa o zahtjevu za ocjenu ustavnosti podnesenome Ustavnom sudu RH, jest upravo Hypo Alpe-Adria-Bank.   

Udruga Franak svakako će pokrenuti val prekršajnih postupaka protiv HAAB-a, ukoliko HAAB ne makne spornu odredbu iz aneksa, za što je po prekršaju i ugovoru predviđena kazna od 80.000 do 200.000  kuna za HAAB te od 10.000  do 50.000 kuna za članove Uprave HAAB-a", navodi se u najnovijem priopćenju Udruge Franak.

Od HNB-a traže da bez odgode odgovori što će konkretno poduzeti u pogledu činjenice da HAAB odbija postupiti po nalogu HNB-a od 25. studenoga ove godine te što će poduzeti kako bi ta banka počela poštovati ovdašnje zakone, kao i obvezujuće naloge HNB-a kao regulatora tržišta. 

Žele odgovor i na pitanje  što će HNB poduzeti protiv ostalih poslovnih banaka kod kojih supervizijom utvrdi nepravilnosti odnosno nezakonitosti u konverziji CHF kredita. 

Komentirajte prvi

New Report

Close