Udruga Franak o aktualnim događanjima u susjednoj Mađarskoj

Autor: Poslovni.hr , 11. rujan 2014. u 10:10
Foto: Slavko Midžor / Pixsell

Udruga Franak priprema nove aktivnosti prema bankama sa svrhom da banke prihvate realnost i vrate dužnicima nezakonito stečen novac.

S mađarskog Internet portala Portfolio.hu doznajemo da bi mađarskim dužnicima u kreditima s valutnom klauzulom do veljače 2015. trebalo biti vraćeno sve što su banke nezakonito stekle, stoji u najnovijem priopćenju  Udruge Franak. Rekao je to Antal Rogan, šef zastupnika vladajuće stranke Fidesz u mađarskome parlamentu. 

Prema nedavno donesenome zakonu, banke su dužne obeštetiti dužnike zbog jednostranog povećanja kamata i naknada te zbog nezakonitog profita na razlikama između kupovnog i prodajnog tečaja u stranim valutama za kredite isplaćene u posljednjih 10 godina. Uglavnom se radi o hipotekarnim kreditima s valutnom klauzulom CHF.

Očekuje se da bi zakonodavne mjere o načinu povrata novca na temelju prvoga zakona trebale biti donesene u rujnu. To će osnažiti središnju banku da lakše obavlja superviziju povrata novca. Banke mogu očekivati ​​vrlo ozbiljne kazne, ako se ne budu pridržavale zakona i ako ne vrate dužnicima ono što su stekle nezakonito, rekao je Rogan.

Prema drugome zakonu na temelju presude Kurije, koji bi planirano trebao biti donesen u studenome ove godine, banke će morati vratiti preplaćena sredstva na temelju razlike početnoga tečaja i narasloga tečaja CHF-a. To će mađarske poslovne banke koštati oko 8 milijardi eura.

Prema zakonu, mađarske banke imaju pravo žalbe na presudu Kurije, međutim sve banke koje su se dosad žalile bile su odbijene i morat će vratiti novac.

Zaključujemo da mađarski dužnici na temelju odluka sudske i zakonodavne vlasti mogu očekivati do veljače sljedeće godine povrat preplaćenih otplatnih kreditnih rata, i za preplaćene kamate i za razliku početnog i naraslog tečaja CHF-a, u ukupnom iznosu od 11 milijardi eura.

Za to vrijeme dužnici u Republici Hrvatskoj proživljavaju agoniju, jer ne mogu još uvijek dobiti preplaćene iznose kamata na temelju pravomoćne presude Visokoga trgovačkog suda, dok se na odluku Vrhovnoga suda o nezakonitosti ugovorene valutne klauzule CHF mora čekati još neko vrijeme. Nadamo se da će to vrijeme biti kraće nego ono koje je proteklo između donošenja prvostupanjske i pravomoćne presude.
U međuvremenu, Udruga Franak priprema nove aktivnosti prema bankama sa svrhom da banke prihvate realnost i vrate dužnicima nezakonito stečen novac, bez dodatnih sudskih procesa, navodi se u priopćenju.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Hrvatske banke u stranom vlasništvu su tako neizlječivo bahate, da za njih postoji samo jedan lijek na recept Vlade RH, a ime mu je: NACIONALIZACIJA BANAKA!

New Report

Close