Udruga Franak manipulira tumačenjima zakona

Autor: Jadranka Dozan , 15. siječanj 2014. u 22:00
Goran Aleksić iz Udruge Franak/Goran Jakuš/PIXSELL

Zakonska pojašnjenja Linićeva ministarstva Udruzi “izdaja”.

Udruga Franak malo se manipulativno zaigrala u tumačenjima zakona. Iako to ne piše izrijekom, to se nameće iz priopćenja Ministarstva financija povodom posljednje akcije Udruge, protiv načina određivanja promjenjivih kamatnih stopa u ugovorima o kreditima kod kojih parametri nisu ugovoreni.

Prošli petak UF je ustvrdio da se tu događaju "ujednačene nezakonite radnje svih banaka". Ministarstvo se zadržalo samo na pravnom tumačenju dijela izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju koji uređuje pitanje parametara promjenjivih kamata za ranije sklopljene ugovore. Pojasnili su da vjerovnici (banke) nisu u obvezi postići dogovor sa svakim pojedinim dužnikom oko izbora parametra i utvrđivanja fiksnog dijela kamatne stope, niti zaključivati pojedinačne dodatke ugovorima. Ovlašteni su, kažu, samostalno definirati parametar promjenjivosti kamate izborom između Zakonom predviđenih te utvrditi fiksni dio kamatne stope i o njemu izvijestiti dužnike. Prema MF-u, to jamči "transparentnost objema ugovornim stranama".

Odgovor iz Franka stigao je ekspresno. Tumačenje MF-a za njih je "odobravanje samovoljnog određivanja fiksne marže na temelju zatečenih kamata". Zatražili su povlačenje "protupravnog tumačenja" MF-a i okvalificirali ga "izdajom" i "gaženjem vladavine prava". Ukratko, razočarani su što ih HNB i MF nisu poslušali i "naložili" bankama da "fiksni dio kamate odrede tako da od početne kamate u svakom kreditu oduzmu vrijednost promjenjivog parametra na dan isplate kredita i da dobiveni rezultat bude fiksna marža".

Mali je problem što ta ideja podrazumijeva retroaktivno podešavanje pravila igre, a u slučaju promjenjivih kamata to znači i proizvoljno jer fiksnih marži nekad jednostavno nije bilo. Nakon banaka, i Vlada u UF-u polako dobiva neugodnog neprijatelja i poput bumeranga joj se vraća to što je i sama pridonijela da se jedna interesna udruga s legitimnim ciljevima razmaše izvan razumnih okvira.  

Komentirajte prvi

New Report

Close