Udruga Franak: Dužnici zatražite od HNB-a inspekcijski nadzor banaka

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. veljača 2015. u 11:31
Foto: Anto Magzan / Pixsell

Prema tom se obrascu građanima predlaže da od središnje banke zatraže inspekcijski nadzor banke.

 Udruga Franak pozvala je u četvrtak svoje članove i sve dužnike, bez obzira na vrstu kredita, da Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) pošalju zahtjev za inspekcijskim nadzorom banaka s kojim imaju sklopljen ugovor o stambenom kreditu, a zbog kršenja Zakona o potrošačkom kreditiranju, jer banke nisu s dužnikom uskladile i ugovorile aneks ugovora o definiranju parametra i fiksne marže do početka 2014. godine .

"Banke na pregovorima nisu pokazale volju da žele riješiti problem 'švicaraca' pa smo se odlučili za sada samo na pripremne korake kojima želimo dati do znanja da Udruga Franak neće odustati od svojih zahtjeva", navodi se u priopćenju udruge Franak, koja je ponudila i obrazac za prijavu HNB-u.

Prema tom se obrascu građanima predlaže da od središnje banke zatraže inspekcijski nadzor banke s kojom imaju sklopljen ugovor o stambenom kreditu, a zbog kršenja Zakona o potrošačkom kreditiranju jer je banka "jednostrano odredila parametar i fiksni dio kamatne stope", odnosno nije uskladila parametar i fiksni dio s dužnikom niti s njim ugovorila promjenu ugovora do 1. siječnja 2014. godine.

"Banka je poslala na kućnu adresu samo obavijest o određivanju kamatne stope, s već izračunatom fiksnom maržom na temelju svoje metodologije utvrđivanja promjene kamatnih stopa", navodi se u obrascu.

Pritom se napominje kako se u članku 26. Zakona o potrošačkom kreditiranju jasno vidi da se takva promjena ugovora, prema odredbama Zakona (članak 11.a.), morala ugovoriti.

U prijelaznim i završnim odredbama Zakona jasno se navodi da je vjerovnik morao s dužnikom uskladiti kamatnu stopu, određivanjem parametara i fiksne marže, kao i razdoblja promjena kamatnih stopa, navodi se u obrascu u kojem se traži podizanje optužnog prijedloga od strane HNB-a za "strogo kažnjavanje pravne osobe i odgovorne osobe u pravnoj", a sukladno odredbi članka 26. Zakona.

Inače, prvi sastanak radne skupine u kojoj su predstavnici države, banaka i dužnika u švicarskim francima održan je u ponedjeljak, a završio je bez konkretnih zaključaka te najavom nastavka razgovora početkom idućeg tjedna.

Krajem prošlog tjedna svoje prijedloge rješenja problema dužnika u 'švicarcima' iznijeli su Udruga Franak i poslovne banake, odnosno Hrvatska udruga banaka (HUB).

Za Udrugu Franak jedino prihvatljivo rješenje je konverzija kredita vezanih uz 'švicarac' u kunske, i to po tečaju franka i kamatnoj stopi koji su vrijedili u trenutku odobravanja kredita.

Poslovne banke, pak, predlažu dva modela za hitno rješenje problema "akutnih" dužnika sa stambenim kreditima s valutnom klauzulom u francima, koji više ne mogu otplaćivati kredite, dok bi se o rješenju za ostale dužnike u CHF tek trebalo razgovarati. Prema prvom modelu, država bi za socijalno ugrožene građane otkupila stanove po sadašnjoj tržišnoj vrijednosti i ponudila ih dužnicima u najam, a prema drugom, dužnici bi stanove vraćali bankama i tako se riješili dugova.

Komentirajte prvi

New Report

Close