‘Učitelji i nastavnici neće osjetiti smanjenje plaća’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. veljača 2013. u 17:34
Ž.Jovanović (Foto: Dino Stanin/PIXSELL)

Ono što je premijer stalno ponavljao, da će učitelji i nastavnici uvijek biti na prvom mjestu, to se sada pokazuje unatoč problemima.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović rekao je danas da učitelji i nastavnici neće osjetiti smanjenje plaća od tri posto, koje je uz rebalans proračuna najavljeno zaposlenima u javnim i državnim službama.

Ono što je premijer stalno ponavljao, da će učitelji i nastavnici uvijek biti na prvom mjestu, to se sada pokazuje unatoč problemima koje imamo s proračunom i potrebi dodatne štednje, istaknuo je Jovanović, dodavši da učitelji i nastavnici neće biti oštećeni. Jovanović nije želio komentirati izjave Vilima Ribića, predsjednika Matice hrvatskih sindikata, da je riječ o prevari vlade, rekavši kako su ti sindikati "odgovornost prema obrazovnoj vertikali pokazali u pregovorima kada su odbili potpisivanje ugovora" zbog čega je došlo do smanjenja plaća.

Najavio je da će se uredbom koju pripremaju, s drugačijim koeficijentima plaća, spriječiti dosadašnja uravnilovka i omogućiti da se vrednuje rad, da mentori i savjetnici imaju veću plaću od početnika, odnosno onih koji to nisu. Jovanović je, nakon predstavljanja rezultata istraživanja integracijskih procesa među vukovarskom djecom u Uredu Predsjednika, komentirao i nastup Ingrid Antičević u Europskom parlamentu.

Upitan ne bi li imenovanje za Europski parlament trebalo biti na temelju kriterija, a ne samo političko, Jovanović je rekao da ono mora biti i političko, ali da treba zadovoljiti i kriterij koji će omogućiti da hrvatski zastupnici ravnopravno s ostalim kolegama zastupaju interes Hrvatske. Hrvatski će u Europskom parlamentu biti službeni jezik i svaki zastupnik iz Hrvatske moći će se na tečnom hrvatskom boriti za svoje stavove, dodao je.

Naravno da je bitno poznavati još jedan jezik na kojem se može komunicirati s kolegama, ali na temelju vlastitog iskustva u radu Vijeća ministara mogu reći da niti svi ministri i europski parlamentarci ne znaju engleski, ustvrdio je.

Komentirajte prvi

New Report

Close