Učinci turizma 2011. ‘teški’ 8,2 milijarde eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. listopad 2014. u 13:01
Thinkstock

U Hrvatskoj je u 2011. od ukupno 72 milijuna višednevnih i jednodnevnih putovanja ostvareno 8,23 milijarde eura.

U Hrvatskoj je u 2011. od ukupno 72 milijuna višednevnih i jednodnevnih putovanja ostvareno 8,23 milijarde eura, od čega od 52 milijuna putovanja stranih turista 6,56 milijardi eura, a od 20 milijuna domaćih putovanja 1,57 milijardi eura, podaci su iz Turističke satelitske bilance predstavljeni na Danima hrvatskog turizma u Opatiji.

Turistička satelitska bilanca (TSA), izračun je koji sažima izravne i neizravne učinke turizma na ekonomiju neke zemlje i kao metodologija se koristi u brojnim zemljama svijeta, kazao je danas na Danima hrvatskog turizma (DHT) Nenad Ivandić iz zagrebačkog Instituta za turizam koji je taj izračun i izradio.

Naveo je kako je taj izračun potreban za planiranje turističke politike jer sažima brojne podatke i puno više od statistike koja se najčešće bavi brojanjem komercijalnih noćenja i dolazaka.

U TSA je uključen niz podataka, od turističkih izdataka svih turista, preko proizvodnje, zaposlenosti, bruto investicija, kolektivne potrošnje i drugi, a najmanje broj dolazaka i noćenja turista, odnosno povezuje nacionalne račune, turizam i sve dodane vrijednosti djelatnosti koje su došle u dodir sa turizmom.

I tu je, kao i u platnoj bilanci HNB-a o prihodima od stranih turista, riječ o procjenama učinaka, jer kako je kazao Ivandić, nemoguće je u turizmu baš sve i svakog popisati, ali su u TSA podaci kompletniji jer obuhvaćaju i domaću turističku potrošnju, čime se učinci turizma povećavaju za spomenutih 1,57 milijardi eura u odnosu na HNB.

Kada se ukupnim izdacima odnosno potrošnji od 8,23 milijarde dodaju još inputi stambene rente, ona se u 2011. penje na ukupno 8,58 milijardi eura, a u strukturi ukupne potrošnje slične udjele od 24 odnosno 23 posto imaju izdaci za usluge svih vrsta smještaja te za hranu i piće.

Ipak, najveći udjel u toj potrošnji od 42 posto odnosi se na ostale proizvodne i potrošačke usluge, u čemu je najviše trgovine na malo jer kupuju dosta u trgovinama, na benzinskim postajama i drugdje, i nautičari, kampisti i svi drugi turisti.

Tu je još, dodao je, i 5 postotni udjel kulture i 'rekreative', dok su primjerice udjeli svih vrsta prometa jako mali, ispod 5 posto.

Na DHT-u danas je predstavljen i projekt TIS ili Turističko informacijski sustav kojeg s Hrvatskom turističkom zajednicom izrađuje IT tvrka Omega Sotware uz suradnju sa zagrebačkim FER-om i nekoliko turističkih zajednica.

TIS bi trebao objediniti brojne podatke o kretanjima turista, od prijave i odjave do drugih, a riječ je zapravo o informatizaciji sustava turističkih zajednica čime će se uspostaviti centralno mjesto evidencije turista u Hrvatskoj te omogućiti poslovno povezivanje korisnika, institucija i drugog, naglasio je Kristijan Cimer sa FER-a.

U taj će se sustav moći povezati i IT sustavi ugostitelja, hotelijeri, iznajmljivači, turističke zajednice i drugi, kao i Državni zavoda za statistiku, a sve bi trebalo u probnu funkciju iduće godine.

Ministar turizma Darko Lorencin danas je na DHT-u predstavio i ostvarenja iz turističke strategije, kazavši da sve ide prema planu, kao i da se od iduće turističke godine očekuje da nastavi pozitivne fizičke i financijske trendove, što bi uz zaokret u promociji moglo biti ostvarivo, ali treba se dosta potruditi i razvijati proizvode.

DHT večeras završavaju dodjelom nagrada HTZ-a i HGK najboljima u turizmu za ovu godinu čemu će, kako je najavljeno, uz premijera prisustvovati još nekoliko ministara, brojni župani, gradonačelnici i drugi sudionici DHT-a kojih je kao i svake godine blizu 2.000.

Komentirajte prvi

New Report

Close