U Zemuniku obuka NATO-ovih pilota

Autor: Darko Bičak , 04. listopad 2018. u 21:59
Ministar Krstičević na NATO summitu u Bruxellesu

U Bruxellesu potpisan sporazum o multinacionalnom centru.

Zrakoplovna baza Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) Zemunik će postati multinacionalno NATO-ovo središte za obuku helikopterskih posada za provedbu zadaća specijalnih zračnih snaga.

To je dogovoreno na sastanku ministara obrane NATO zemlja koji se u protekla dva dana održavao u sjedištu Sjevernoatlantskog saveza u Bruxellesu.

Kako su objavili iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH), Sporazum o razumijevanju o uspostavi Multinacionalnog središta u Zemuniku je u ime Hrvatske potpisao ministar Damir Krstičević, a svoj potpis su stavili i ministri iz Bugarske, Mađarske i Slovenije čiji piloti će se obučavati u Hrvatskoj.

Program nazvan MSAP ima za cilj obučiti posade višenamjenskog helikoptera koje su određene za specijalne zračne operacije, kroz teoretsku i višetjednu letačku obuku za provedbu nekonvencionalnih zadaća specijalnih zračnih snaga.

Sjedište tog obučnog središta bit će u 93. zrakoplovnoj bazi HRZ u vojarni Pukovnik Mirko Vukušić u Zemuniku Donjem, a početak funkcioniranja centra očekuje se u 2019. 

Komentirajte prvi

New Report

Close