U željezari u Sisku radit će 500 do 600 radnika?

Autor: Marija Brnić , 07. studeni 2012. u 15:35
Projekt revitalizacije postrojenja u Sisku procijenjen je na 135 milijuna eura/PIX

Svjetska banka razmatra kredit za ABS od 50 mil. eura.

Prvotne nade ministra gospodarstva i prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića kako bi u sisačkoj željezari nakon preuzimanja od talijanske tvrtke Acciaierije Bertoli Safau (ABS), članice grupacije Danieli, moglo nastaviti raditi 500 do 600 radnika ipak bi se, čini se, mogle ostvariti.

Ovisit će to i o skorim odlukama financijera, konkretno Međunarodne financijske korporacije (IFC), članice grupe Svjetska banka, koja je objavila da razmatra odobrenje kredita grupaciji Danieli u visini od 50 milijuna eura ili 65 milijuna USD. Kredit Svjetske banke bio bi namijenjen za ulaganja u postrojenja u Sisku, koja je u lipnju od američkog CMC-a preuzeo Danieli s namjerom proizvodnje visokovrijednih poluproizvoda od specijalnog čelika. No za bešavne cijevi, koje su bile ključni proizvod željezare, ABS od početka nije iskazivao interes, što je mnoge u Sisku razočaralo jer to podrazumijeva da najveći dio od devetstotinjak nekadašnjih zaposlenika ne treba računati na posao.

Premda Danieli svoje planove za Hrvatsku pomno čuva od ovdašnje javnosti, iz IFC-ovih se informacija može iščitati da je njihov projekt revitalizacije postrojenja u Sisku procijenjen na 135 milijuna eura, a dodatnu važnost daje mu se i zbog planiranog povratka na posao čak više od 500 bivših zaposlenika željezare. Inače je krajem listopada i iz Europske banke za obnovu i razvitak potvrđeno da se razmatra kreditno praćenje ABS-ova ulaganja u pogone u Sisku, također s iznosom od 50 milijuna eura. IFC-ov bi odbor pak konačnu odluku o odobrenju sredstava Danieliju trebao donijeti na sjednici 7. prosinca. Informacije o planovima za ABS Sisak od talijanskih vlasnika nismo dobili, no doznajemo da su u tamošnjim pogonima prije nekoliko dana konačno startale prve proizvodne aktivnosti. Zasad se, kako se neslužbeno čuje, provode probna lijevanja, a angažirano je ukupno 140 radnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close