U Zagrebu niče novo naselje: 3.000 stanova, vrtić, škola, bazenski kompleks, ambulanta…

Autor: Poslovni.hr , 10. svibanj 2017. u 12:35
Foto: Davor Višnjić / Pixsell

Stambeni krediti u ovom programu bit će povoljniji od tržišnih i neće se tražiti polog, dok će stanovi, također, biti jeftiniji od tržišnih.

Ovdje gradimo ukupno 1800 stanova. Kad u siječnju bude dovršena prva faza gradnje i zgrade budu useljene, stan će dobiti građani koji nikad krova ne bi imali – takvih je 200 stanova za korisnike socijalnog najma. Također, 200 stanova je namijenjeno korisnicima javnog najma i 208 stanova korisnicima iz redova znanstvenog osoblja kojima Grad kod kupnje stana subvencionira kamatu na kredite od 2 do 4 posto u eurima, odnosno 2 do 4,50 posto u kunama. Tri su preduvjeta o kojima treba brinuti da bi grad i društvo funkcionirali – demografska obnova, obrazovanje koje moramo pružiti mladima te zaposlenje koje će ih pozicionirati u svijetu rada, rekao je gradonačelnik Bandić, danas, prilikom obilaska ovoga novog zagrebačkog naselja  što niče na području gradske četvrti Novi Zagreb zapad, zapadno od postojećeg stambenog naselja Sloboštine i Avenije V. Holjevca, istočno od koridora gradske željeznice koji predstavlja glavni južni ulaz željeznice u grad te južno od planiranog središnjeg novozagrebačkog javnog parka i planirane produžene Vatikanske ulice.

Subvencije kamata za kupnju stanova namijenjenih korisnicima iz redova znanstvenog osoblja Sveučilišta u Zagrebu rezultat su Sporazuma o suradnji između Grada Zagreba i Sveučilišta u Zagrebu kojim je iskazana obostrana spremnost za suradnju u ostvarivanju zajedničkih ciljeva na područjima koje, između ostalih, obuhvaća i područje pomoći stambenog zbrinjavanja znanstvenika kako bi se omogućio ostanak mladih visokoobrazovanih ljudi u Hrvatskoj.  

Stambeni krediti u ovom programu bit će povoljniji od tržišnih i neće se tražiti polog, dok će stanovi, također, biti jeftiniji od tržišnih. Grad time ulaže u ljudski kapital, a što će imati višestruki povrat mjeren u demografskim, gospodarskim, socijalnim i političkim učincima, napomenuo je gradonačelnik.

Već u sljedećoj godini, započet će i biti dovršena škola i vrtić, a u drugoj fazi  bit će  izgrađen kulturni centar, bazenski kompleks, još jedan vrtić, zdravstvena stanica i ostali javni sadržaji, uz dodatnih 1200 stanova, za koje je već do sada 280 građana Grada Zagreba na stranicama Zagrebačke stanogradnje d.o.o. iskazalo interes za kupnju i najam, te putem elektronske pošte zatražilo dostavu tjednih informacija.

Grad je preko programa nadležnog gradskog ureda osigurao sredstva za izgradnju prometne mreže Avenije Većeslava Holjevca, Cimermanove ulice, Vatikanske, Horvatove kao i servisnih ulica samog naselja čime bi ovaj dio Novog Zagreba  i u prometnom smislu bio dovršen.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Pa možda je upravo takav plan – napraviš stanove na račun grada, ni ne planiraš da ćeš ih većinu prodati nego ih podijeliš uglavnom kojekakvim doseljenicima i općenito ljudima čiji je doprinos društvu više manje jednak nuli ili negativan (vise na proračunu, kojekakvim pomoćima itd). Krajnji rezultat su još veći socijalni problemi ali naravno imaš vjerne glasače. Pitam se samo što će sa svim tim bit kad jednom ni mi budale koje sve to plaćamo ne budemo više mogli.

Fantasticno. Nakon velikog uspjeha projekta Sopnica ide novi nastavak ovog horor filma.

Ovo je jasan primjer zašto država (grad) nikad neće efikasno upravljati bilokakvim kaptalom… nakon fijaska sa Sopnicom (šteta 2mlrd kn), graditi 1800 stanova može samo netko kogs nije briga hoće li to sve i prodati il će opet dijeliti socijali i napraviti novi geto

New Report

Close