U Vukovaru samo 40 posto od planiranog pretovara

Autor: Tomislav Jurilj , 24. travanj 2006. u 06:30

Zbog toga što se ne može ploviti Dunavom koji je nabujao nizvodno od Vukovara, procjenjuje se da će prihodi u travnju biti manji za oko 200.000 eura i ugrožen je plan o rekordnom ovogodišnjem pretovaru

VUKOVAR – Zabrana plovidbe Dunavom nizvodno od Vukovara zbog visokog vodostaja nabujale rijeke negativno će se odraziti na poslovanje vukovarske luke u mjesecu travnju. Potvrdio je to direktor Luke Vukovar, Tomislav Mihaljević, koji ističe da bi to moglo ugroziti i planove za ostvarenje rekordnog pretovara tereta u ovoj godini koji bi trebao premašiti 800.000 tona.

Brodovi ne dolaze
“Zbog zabrane plovidbe prema istoku do nas ne mogu doći brodovi iz Ukrajine, Rumunjske, Bugarske i Srbije pa smo od planiranih 100.000 tona do sada pretovarili samo dvadesetak tisuća tona. Najave govore da će zabrana plovidbe biti na snazi najmanje do konca travnja, do kada ćemo eventualno pretovariti još toliko tereta ili tek 40 posto od planiranog. Zbog toga će nam i prihodi u travnju, kako sadašnje procjene govore, biti manji za oko 200.000 eura”, objasnio je Tomislav Mihaljević. Direktor Luke Vukovar ističe kako je tijekom travnja od planiranih 65.000 tona željezne rudače iz rudnika Omarska u Bosni i Hercegovini pretovareno samo 9000 tona.

Uspješna obrana
Takva situacija događa se u vrijeme kada je, nakon više od 15 godina, količina pretovara roba u Luci Vukovar dostignula prijeratne brojke i u 2005. godini pretovareno je rekordnih 796.508 tona tereta. Ti poslovni pokazatelji učvrstili su Luku Vukovar na trećem mjestu među hrvatskim lukama, odmah iza jadranskih luka u Rijeci i Pločama. Vukovarski lučki radnici, pak, nedavno su uspješno, naravno uz pomoć vatrogasaca i vojske, obranili našu najveću riječnu luku od nedavnih poplava, ali iznimno visoke podzemne vode zadnjih su dana djelomično oštetile željezničke kolosijeke. Njihova je sanacija u tijeku, što je također iznimno važno za poslovanje jer 80 posto robe za pretovar iz luke odvozi se ili u nju dovozi željeznicom, ponajprije iz Bosne i Hercegovine.

Komentirajte prvi

New Report

Close