U vodoopskrbi na čekanju 3 milijarde eura

Autor: Suzana Varošanec , 08. studeni 2016. u 22:01
Gradilišta mjesecima zjape prazna dok se čekaju odluke o natječajima, žalbama.../PIXSELL

Glavni problem je kašnjenje s usklađivanjem Zakona o javnoj nabavi, za što je rok bio još proljetos.

Novi izazovi za građevinski sektor oslabljen krizom – poslovne aktivnosti vezane uz razvojne  priorite povezane s mogućnošću financiranja investicija iz EU fondova, postali su povod i za nove žalopojke u tom sektoru, i to na račun Vlade. Iz redova velikih građevinara stiže i poruka nekih predsjednika Uprava da je zbog promjena u Banskim dvorima ova godina propuštena, što kako ističu posebice vrijedi za realizaciju projekta u području vodoopskrbe i odvodnje, gdje s projektima zbrinjavanja otpada na raspolaganju za povlačenje stoje sredstva iz EU fondova u iznosu od oko tri milijarde eura.

Glavni problem pritom poduzetnici adresiraju na kašnjenje s usklađivanjem Zakona o javnoj nabavi sa pravnom stečevinom EU – rok je bio proljetos, zbog čega se "trenutačno ne može povući nijedan euro". Nova Vlada, pak, aktivnostima na tom planu nastoji žurno riješiti problem, i po nekima bi novi zakon mogao stupiti na snagu do kraja godine, donoseći uz kriterij vrednovanja najpovoljnije ponude i značajno pojednostavljenje procedura. Kao veliku novost u tom se sektoru navodi da će na lakši način investitori moći tražiti odobrenje ponude koja do 50% premašuje procjenjenu vrijednost ugovora (prag je dosad iznosio 25%).

"Ipak, u proteklih osam mjeseci nemamo nijednog značajnog novog ugovora. Ne može se raspisati nijedan natječaj financiran sredstvima EU, i to ne samo za projekte iz područja vodnog gospodarstva", tvrdi naš sugovornik, koji kritički gleda i na prevelike apetite građevinara za poslove na domaćem tržištu, dok je izlaz i u pojačanim aktivnostima na međunarodnom tržištu. Iza austrijskog Strabaga, primjerice, stoji država deset puta jača od naše, ali je tvrtka prisutna u cijeloj Europi u borbi za poslove, pa tako i u Hrvatskoj. No, problem u tom sektoru čine još uvijek izostale odluke komunalnih tvrtki u nizu javnih natječaja. Procesi odlučivanja su predugi, a žalbeni postupci standardna pojava za rastezanje natječaja. Problemi građevinara koji se natječu za te poslove najočitiji su u poništenim tenderima u Novoj Gradišci, Virovitici, Petrinji, Varaždinu i Rovinju, ali stvari zapinju u Đakovu.

 

39milijuna

kuna vrijedan natječaj pročiščivača voda u N. Gradišci na kraju je poništen

Za uređaj za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) Nove Gradiške procjenjen na 39 milijuna kuna – naručitelj je komunalac Slavča, ponude su otvorene sredinom lipnja 2015. Javilo se 11 ponuditelja, a sredinom ove godine natječaj je poništen jer nijedan ponuditelj nije zadovoljio uvjete iz natječajne dokumentacije. Uz tender je vezana i afera jer je prvom odlukom odabrana španjolska tvrtka Ocide Construccion koja je ponudu predala prevedenu na nerazumljiv hrvatski, čini se uz pomoć Google prevoditelja. Kod UPOV-a Virovitice, posla procijenjenog na 40,8 mil. kn, otvaranje ponuda bilo je 16. srpnja 2015., a Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave odlučila je da nijedna ponuda nije valjana. 

Poništavanje žalbi
Na natječaj se javilo 13 ponuditelja, no on nije poništen što je atipično, iako će vjerojatno odluka ići u tom smjeru, ukoliko Virkom sam ne odluči. Dva puta je Virkom odabrao ponudu Strabaga, a svaki je put u postupku žalbe na tu odluku Komisija to poništila, zadnji put u listopadu. Neslužbeno se doznaje da bi naručitelj mogao izabrati i ponudu njemačke tvrtke WTE Wassertechnika koja "boluje" od jezičnih pogreški – nisu prevedeni internacionalni izrazi poput on-line, što bi se navodno moglo u hodu ispraviti. Natječaj za projekt UPOV Petrinja iz sličnih razloga također muči građevinare.

Ponude su otvorene 26. listopada 2015., procijenjena vrijednost posla iznosi 44,8 milijuna kuna, javilo se 16 ponuditelja, a naručitelj je Privreda d.o.o., petrinjsko komunalno poduzeće. Natječaj je poništen sredinom ljeta, a nije ponovo raspisan. Za UPOV Varaždin ponude su otvorene 29. travnja ove godine, javilo se 10 ponuditelja, procijenjena vrijednost posla je bila 162,5 milijuna kuna, a i on je nedavno poništen jer Komisija smatra da nitko nije udovoljavao uvjetima. Poništen je i natječaj za Aglomeraciju Varaždin, posao procijenjen na 96,7 milijuna kuna, na kojem se javilo deset ponuditelja.

Ponude su otvorene 14. lipnja, a tender je poništen ove jeseni. Za trenutačno stanje aktualnih natječaja ilustrativan je natječaj za UPOV Đakovo. Investitor je Đakovački vodovod, procijenjena vrijednost posla iznosi 50,3 milijuna kuna, natječaj je bio raspisan 18. travnja 2016., a predaja ponuda bi po zadnjoj objavi trebala biti do 21. studenog. Ovdje je posrijedi problem nepotpune natječajne i projektne dokumentacije, kaže upućeni poduzetnik, jer naručitelj nije dao dovoljno podataka na temelju kojih bi ponuditelji mogli pripremiti ponude koja bi bile pravilne. 

Partnerove membrane
Tu je i istarski slučaj Odvodnje Rovinj-Rovigno d.o.o. naručitelja UPOV Rovinj, čija procijenjena vrijednost iznosi 112,3 mil. kuna. Natječaj je bio raspisan 18. travnja, i prije nekoliko dana drugi put je izjavljena žalba na natječajnu dokumentaciju, čime je do daljnjeg obustavljen postupak javne nabave. Mala tvrtka navodno s jednog otoka iz šibenskog akvatorija drugi put se žalila, i neslužbeno doznajemo zato što je propisana jedna vrsta propusnosti membrane za uređaj, dok ona čini se nastoji osigurati prolaz i za membrane nekog svog 'partnera'.

U nizu velikih problema koji opterećuju složenu problematiku poseban je problem kako uvjeriti Bruxelles u dugoročnu održivost projekta. Zagrebačka županija je pred odobrenjem programa od 100 mil. eura za poboljšanje vodoopskrbe za zagrebački prsten, navodi naš izvor kao primjer, budući da je za realizaciju bitno riješiti izvore prihoda kojima će se novi uređaji moći održavati. "Kroz studije izvodljivosti i isplativosti trebamo dokazati da ćemo imati dovoljno prihoda za održavanje, što je u vodnom sustavu golem izazov", zaključuje on.

Komentirajte prvi

New Report

Close