U ‘veliku bačvu’ dolazi se vidjeti, kušati i kupovati

Autor: Marta Duić , 22. kolovoz 2017. u 22:00
Prodajni dio u sklopu destilerije Mashtel u kojem je moguće kupiti 11 vrsta rakija/Dino Stanin/PIXSELL

U svega tri mjeseca od otvorenja Mashtel rakije su ušle u ponudu restorana diljem županije, u planu su i novi okusi, a turisti im dolaze i iz okolnih gradova.

Destilerija Mashtel u Ninu nadomak Zadra  nezaobilazna je lokacija za sve ljubitelje dobre kapljice. Kako tvrde vlasnici Šime Peša i Edvin Šare, za ime Maštel, odnosno po zagrebački 'kaca' ili književno 'velika otvorena bačva', odlučili su se jer od toga kreće čitava priča proizvodnje rakije – od grožđa koje je u njoj do voća koje je tako najlakše transportirati.

Otvorenje je bilo početkom svibnja, a tri mjeseca kasnije mogu se pohvaliti kako je interes za njihovim rakijama i organiziranim degustacijama koje imaju u destileriji sve veći. ˝Osim destilerije imamo i kušaonicu, a zamišljeno je tako da posjetitelji prvo vide gdje rakija nastaje na licu mjesta, upoznaju se s načinom proizvodnje, zatim je probaju na šanku te odmah u trgovini koja je u produžetku glavnog prostora i kupe onu koja im se najviše svidjela", pojasnio je Edvin Šare, jedan od vlasnika Mashtela. 

Osluškivanje potreba
Otkrivaju nam kako im dolaze grupe turista na degustacije, i to ne samo iz mjesta koja su u okolici Zadra već i iz drugih obalnih gradova poput Trogira. U ponudi trenutačno imaju 11 vrsta rakija, od tradicionalnih medica i travarica do rakije od mandarine, dunje, smokava i rogača, a svo voće koje koriste je organskog podrijetla i isključivo iz Hrvatske, točnije iz Ravnih kotara i Slavonije, ovisno o vrsti voća. Uskoro će izbaciti i nove okusi rakija – višnju, orah i krušku (viljamovku).  

"Ovo nam je prva godina tako da još uvijek proučavamo, osluškujemo potrebe tržišta i pratimo što gosti koji nas posjete najviše traže. Za sada se ne reklamiramo previše, nemamo potrebe za tim jer gotovo svi koji dođu do nas i prođu obilazak, sa sobom ponesu barem jednu bocu rakije koja ih je najviše oduševila tijekom degustacije", kažu iz Mashtela. 'Stroj' zahvaljujući kojem je njihova rakija drugačija, smjestili su na sredinu same destilerije, a nabavili su ga Njemačkoj. Osim toga, i boce u koje se rakije i likeri toče također su iz Njemačke jer su željeli i ambalažom biti neuobičajeni i ponuditi tržištu nešto sasvim drugačije. ˝Naše rakije se rade od destilata voćke, ne od macerata i nemaju šećera. Uz to, rakije su od grožđa, a ne od tropa. Primjerice, za našu rakiju od rogača, rogač se melje, fermentira i destilira i to jedini u Hrvatskoj radimo tako˝, pohvalio se Šare. 

Imaju i vino
Za dizajn interijera i njegov industrijski izgled zaslužan je El Rustico, odnosno Edvin Šare, koji uz destileriju i kušaonicu Mashtel ima i specijalizirani salon namještaja u Zadru. Mashtelov asortimanom rakija i likera može se probati u njihovoj kušaoni u Ninu, a rakije ovog dvojca mogu se pronaći i na menijima restorana u okolici Zadra. Na početku poslovanja surađivali su s tek nekoliko restorana, a danas su se proširili i na razini čitave Zadarske županije po lokalnim restoranima.

Osim što ih se može kupiti u njihovoj trgovini u sklopu destilerije, dostupne su i u Zračnoj luci Zadar u sklopu Duty free shopa.  U Iloku imaju i vinograde tako da se u Mashtelu osim rakije mogu kušati i njihova  vina i to za sada dvije sorte, graševinu i frankovku. "Fokusirali smo se na turistički aspekt i želja nam je postati dio ponude vinskih cesta", zaključuje Šare.

Komentirajte prvi

New Report

Close